रविवार, 27 अक्टूबर 2024

क्लास 8वीं 9वीं और 10वीं का का़थनी आर गा़थनी का संताली भाषा आर साहित्य का बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड

 संताली भाषा आर साहित्य का बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड संताली परिक्षा 


प्रश्न 1. संताली भाषा आर साहित्य रेन ओलोक् इच् दोय ओकोय काना ?

     उत्तर:-  मित् होड़ 


प्रश्न 2. संताली से हो दोड़ रोड़ भारत दिसोम रे तिना़का्गान होड़ कोवाक् गो पा़रसी काना ?

      उत्तर :- 40 लाख 


प्रश्न 3. संताली भाषा दो ओका गुष्टि रेयाक् भाषा काना ?

    उत्तर :- खेरवाड़ा ( खेरवार)


प्रश्न 4. संताली भाषा दो ओका पा़रसी घारोंज रेयाक् काना ?

     उत्तर :- आस्ट्रो एशियाटिक ( आस्ट्रिक, आग्नेय कुल परिवार )


प्रश्न 5. दिसोम होड़ आर ओक्ते लेकाते चेत् रे फेरा -फिरी होय आकाना ?

       उत्तर :- पा़रसी रे


प्रश्न 6. संताली, मुंडारी, हो रोड़ दो ओका खोन बेगार आकाना ?

   उत्तर :- खेरवारी ( खेरवाड़ी )


प्रश्न 7. उन जोहोंक् मा़नमी होपोन उडी जोर किन भावना एना आम हों सेनोक् हुय आमा, उयहा़र एदाम चे बांङ ? नोवा काथा दो ओका टोहा रेयाक् काना ? 

    उत्तर :- सिंहभूम 


प्रश्न 8. ओक्ते पारोम चालाक् ओना लेका मित् भाषा रे आर - आर भाषा रेयाक् साबाद से काथा को  हेच् बोलो इदीक् काना से बांङ ?

    उत्तर :- हेच् इदीक् काना 


प्रश्न 9. होड़ आर सामाज रेयाक् आसोल आ़रसी दो चेत् काना ?

    उत्तर:- साहित्य ( सांवहेत्)


प्रश्न 10. जुदा़ -जुदा़ सामाज रेन होड़ कोवाक् हुदिस , रोड़, आचार -बिचार दो चेत् ते ञेल ञामोक् काना ?

    उत्तर :- साहित्य ते 


प्रश्न 11. होड़ कोवाक् रेगेच् तेताङ राक् होमोर, बोर बोतोर दो चेत् रे तुमा़ल जारवा दाड़े कोक्आ ?

    उत्तर :- साहित्य रे


प्रश्न 12. संताली भाषा रे जा उड़ीच् गान नावा काथा दो ओकोय कुन्दा़व ओटोवाकात् बोना ?

        उत्तर :- सी० एच० कुमार 




लेबल:

मंगलवार, 22 अक्टूबर 2024

संताली लेखक श्री बाल किशोर बासकी 'अरमान' जीयाक् जीयोन परिचय - दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर

 श्री बालकिशोर बासकी जीयाक् जीवन परिचय 


प्रश्न 1. श्री बालकिशोर बासकी "अमान" जीयाक् जो़नो़म दो तिस हुय लेन ताया ?

उत्तर :- 18 फरवरी 1937 ई० रे


प्रश्न 2. श्री बालकिशोर बासकी जी दो चेत् आतो रेय जोनोम लेना ?

उत्तर :- गोड्डा जिला रेयाक् खेड़काचिया़ आतो रे 


प्रश्न 3. श्री अरमान दो ओकोय को मेताया ?

उत्तर :- श्री बाल किशोर जी गे 


प्रश्न 4. मान बालकिशोर बासकी जीयाक् 'अरमान' दो चेत् ञुतुम कान ताया ?

उत्तर :- साहित्यया़ ञुतुम 


प्रश्न 5. मान 'अरमान' जी दो लोवर पे किलास हा़बिच् दो ओका स्कूल रेय ओल लेना ?

उत्तर :- कारीकादर स्कूल रे 


प्रश्न 6. मान 'अरमान' जी दो मिडिल क्लास दो ओका स्कूल रेय ओल लेना ?

उत्तर :- रघुनाथपुर स्कूल रे


प्रश्न 7. मान 'अरमान' जी दो मैट्रिक बिडा़उ दो ओका खोने पास लेदा ?

उत्तर :- प्रखंड हाई स्कूल पोड़ैयाहाट खोन 


प्रश्न 8. माया जाल पुथी रे मिनाक्आ 'सुण्डी साल' का़हनी रेन ओनोलिया़ दो ओकोय काना ?

उत्तर :- मान बालकिशोर बासकी 'अरमान'


प्रश्न 9. मान बालकिशोर बासकी 'अरमान' जी दो तिसो़क्ए बोंगा ताला एना ?

उत्तर :- 29 अक्टूबर 2003 ई० रे 



⭐। मान बालकिशोर बासकी 'अरमान' जीयाक् संताली सांवहेत् बिसी जाङ पुथी को 👇

(1) कुकमू (2) आ़किल बा़ती - खिलोड़। (३) आकाड़ बाहा। (४) जामताड़ा झिली ला़डू। (५) किया़ बाहा। (६) चाम्पा बाहा। (७) पेया पोरायनी (८) चारे कुसबी - सोहराय। (९) पे पावा चावले - का़हनी (१०) सोले इचा़क् (११) भोतड़ो टेंगोच् 


⭐। मान बालकिशोर बासकी 'अरमान' जीयाक् मैट्रिक किलास रेयाक् पाठ्यक्रम पुथी को 👇 

(१) बाले गिदरा़........ मानवा होपोन 

(२) झिझरी झाली। (३) मित् टिका़क् सिन्दूर। (४) सा़गा़इ। (५) सुड़ी गोदाम। (६) का़मी रे धुरा़क् मे। (७) मातको लाठे - बाजड़ा पिठा़। (८) मो़सो़त बाहा। (९) पे पावा चावले। (१०) बाबा‌ ... (११) मेंत् पे इमा़ञ (१२) आलोम जो़रमोटेया (१३) पेगेल गिदरा़ एंगात। (१४) डाटर्स ओफ दी डार्क नाइट। (१५) लेंगा पाञ्जार (१६) चेसरा नर्स कुड़ी

 



लेबल:

सोमवार, 21 अक्टूबर 2024

11वीं 12वीं संताली दिबु सा़ड़ी का़हनी का दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर - jac board santhali exam

 दिबी - साड़ी संताली काहनी रेयाक् दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर 


प्रश्न 1. माया जाल पुथी रे मिनाक्आ दिबी साड़ी का़हनी रेन ओनोलिया़ दो ओकोय काना ?

उत्तर :- श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम'


प्रश्न 2. दिबी साड़ी का़हनी लेकाते दिबी साड़ी दो ओकोय ठेन बाङ ताहें काना ?

उत्तर :- बाले ठेन 


प्रश्न 3. बाले आच् दा़इ दो चेत् ञुतुम ताहें कान ताया ?

उत्तर :- पानो 


प्रश्न . बाले आच् बोयहावाक् दो चेत् ञुतुम ताहें काना ?

उत्तर :- रेघा 


प्रश्न 5. बाले आच् बाबा दो चेत्ए का़मीयेत् कान ताहें काना ?

उत्तर :- खान्ता हासा मामाक् 


प्रश्न 6. बाले आच् बाबा दो खान्ता हासा मामाक् ते तिना़क् खान्ताय ञाम एत् ताहें काना ?

उत्तर :- बारो आना खान्ताय ञाम एत् ताहें काना 


प्रश्न 7. बाले आर आच् दा़इ पानो तेकिन दो चेत् होड़ो दिपिल काते ओड़ाक् तेकिन सेन एना ?

उत्तर :- भा़दा़इ होड़ो 


प्रश्न 8. बाले दो भा़दा़इ होड़ो दिपिल आ़गू ओक्ते रे दोय चेका येना ?

उत्तर :- मित् टेन गाडलाक् रेय लेबेत् हांङ‌ एना


प्रश्न  9. बाले दो ओड़ाक् तिया़क् काते दिबी साड़ी किरिञ दो ओकोये मेतादेया ?

उत्तर :- आच् गोगो 


प्रश्न 10 . दिबी साड़ी का़हनी लेकाते ओकोय तेकिन हा़टया़ खोन दिबी साड़ी दोको किरिञ आ़गुवाकात् किन ताहें काना ?

उत्तर :- मुनी आर बड़की


प्रश्न 11. तारासिञ जोखेन दो बाले ताको ओडा़क् ते दो ओकोय हेच् लेना  ?

उत्तर :- नायके हाड़ाम 


प्रश्न 12. बाले ताको ओडा़क् ते दो नायके दो चेदाक्ए हेच् लेना ?

उत्तर :- बाले आच् बाबा जोमाकात् कर्जा पोयसा कोय  ला़गित् 


प्रश्न 13. बाले आच् बाबा वाक् दो चेत् ञुतुम  ताहें कान ताया ?

उत्तर :- छोटका 


प्रश्न 14. नायके हाड़ाम दो बाले आच् बाबा छोटका ठेन खोन पोयसा बोदोल ते तिना़क् होड़ोय खोज केदा ?

उत्तर :- पोन आरहा 


प्रश्न 15. छोटका दो नायके हाड़ामाक् कर्जा पोयसा बाय एम दाड़ेयाक् कान ते नायके हाड़ाम दो चेले लागा एदेकिने मेन केदा ?

उत्तर :- डांगरा 


प्रश्न 16. चेत् बालेयाक् दिबी साड़ी आस दो पुरा़व लेन ताया से बाङ ?

उत्तर :- बाङ 


प्रश्न 17. बाले आच् बाबा छोटका दो चेत् लेकान होड़े ताहें काना ?

उत्तर :- रेगेंच् नाचार होड़ 



दिबी साड़ी का़हनी खाटो ते ओलमे ?
दिबी साड़ी का़हनी खाटो ते आमाक् काथा लेकाते ओलमे ?


माया जाल पुथी रे मिनाक्आ दिबी साड़ी का़हनी रेन ओनोलिया़ दो श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम' गे । श्री श्याम जीयाक् ओल का़हनी दिबी साड़ी दो मित् टेन आ़डी मोज का़हनी काना । नोवा का़हनी रेदो मित् रेगेंच् नाचार कुड़ी होपोनाअ् मोन साना आ़डी बेस ते सो़दोर आकान।

       ‌‌       मित् दिन बाले आर आच् दा़इ पानो ता़किन किन गालमारव काना। बाले दोय मेन केदा हेन्दा दा़इ दिबी दो तिस काना । पानो दोय मेन केदा बार एयाय दिन।

बाले ठेन दो दिबी साड़ी बाङ ताहें कान ते आर आच् बाबा हों बाय कारिञाय कान ते बाले दो होड़ो आ़करिञ कोम्बड़ोय मेनवाना । आच् दाय दोय मेताय काना नोका दो बाको रोड़ा आबो दो रेगेंच् नाचार होड़ जा गे खान्ता मामाक् ते बोन गुजारायेक् काना मा नाहाक् किन किरिञामा ।

          आदो खेत खोन दो होड़ो दिपिल काते ओड़ाक् तेकिन हेंच् एना। हेच् तोरा गे बाले दो आच् गोगोय मेताय काना दिबी साड़ी दो तिस पे किरिञञा । आच् गोगोय मेन रूवाड़ केदा आबो दो रेगेंच् नाचार होड़ एनकातेबो गुजारायेत् काना मा नाहाक् आम बाबाय लायाया।  

            आदो तारासिञ जोखेन नायके हाड़ाम बाले ताको ओडा़क् ते हेंच् एनाय आर बाले आच् बाबा छोटका दो जोम आकात कार्जाय कोये काना आर बाय एम दाड़ेयाक् कान ते नायके हाड़ाम दो डांगरा लागा एदेकिने मेन केदा। नोवा आंजोमते छोटका दो कर्जा सोदे गाछाव एना।

      आर नोवा जोतो काथा दो बाले होंय आंजोम केदा आर आंजोम केत ते आ़डी राक् केदा आर बाले याक् दिबी रे दिबी साड़ी बान्दी आस दो रापूत् एन ताय दिबी साड़ी आस दो आसा रेगे ताहें एन ताया आस दो बाङ पुरा़व लेना ताया ।

लेबल:

शुक्रवार, 18 अक्टूबर 2024

श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम' का जीवन परिचय - संताली लेखक श्री श्याम जी का दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर

श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम' जीयाक् उपरूम 

श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम' जीयाक् जनाम  :- 

श्री डोमन रूपनारायण टुडू 'श्याम' जीयाक् जनाम से उपेल दो  नावाडीह ञुतुम मानाक् आ़तु रे 14 अप्रैल 1931 ई० रे होय लेन ताया।  बिहार पो़नो़त रेयाक् भागलपुर जिला रेयाक् पोस्ट ओड़ाक् जयपुर  रे नावाडीह आ़तु दो मिनाक्आ । आच् बाबावाक् ञुतुम दो दौलत टुडू आर आच् रेन जुरी दो कामला सोरेन ताहें कान ताया।

ओल

  मान श्याम जीयाक् ओल - पाढ़हाव :- 

      मान श्याम जी एतो़होप् रे कधार मिशन स्कूल रे ओल माड़ाङ लेना। इना़ तायोम उनी दो़ गुरूकुल माहा विद्यालय देवघर रेको भा़रती केदेया। 

  

प्रश्न 1. माया जाल पुथी रे मिनाक्आ दिबी साड़ी का़हनी रेन ओनोलिया़ दो ओकोय काना ?

उत्तर :- श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम' 


प्रश्न 2. श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम' जीयाक् जनाम महा दो तिस काना ?

उत्तर :- 14 अप्रैल 1931 ई०


प्रश्न 3. श्री श्याम दो ओकोय को मेताया से श्याम जीयाक् आसोल ञुतुम दो चेत् काना ?

उत्तर :- श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम' गे 


प्रश्न 4. श्री रूपनारायण टुडू 'श्याम' जी ओका आ़तू रेय जोनोम लेना ?

उत्तर :- नावाडीह आ़तू रे ( डाक ओडा़क् - जयपुर, जिला- भागलपुर )


प्रश्न 5. श्री रूपनारायण टुडू वाक् आपात ञुतुम दो चेत् ताहें काना ?

उत्तर :- दौलत टुडू ताहें कान ताया 


प्रश्न 6. मान टुडूजी ( रूपनारायण टुडू )दो एतो़होप् रे ओका स्कूल रेय ओल लेना ?

उत्तर :- कधार मिशन स्कूल रे 


प्रश्न 7. श्री रूपनारायण टुडू जी दो गुरूकुल माहाविद्यालय देवघर संताल परगना रेदो तिस को भा़रती केदेया ?

उत्तर :- जून 1940 ईo रे 


प्रश्न 8. श्री रूपनारायण टुडू जी दो बिहार संस्कृत एसोसिएशन बिहार, पटना रेच् खोन दो चेत् रेयाक् डिग्री याम आकादा ?

उत्तर :- विद्यारतन डिग्री 


प्रश्न 8. श्री रूपनारायण टुडू जी दो विद्यापीठ देवघर खोन दो चेत् रेयाक् डिग्री याम केदा ?

उत्तर :- साहित्य भूषण रेयाक्


प्रश्न 9. श्री रूपनारायण टुडू जी मैट्रिक दो ओका खोने पास लेदा ?

उत्तर :- बिहार बोर्ड पटना खोन प्रायवेट लेकाते मैट्रिक होंय पास केदा 


प्रश्न 10. श्री रूपनारायण टुडू जी दो I. A. दो ओका खोने पास केदा ?

उत्तर :- माहाविद्यालय भागलपुर खोन 


प्रश्न 11. श्री श्याम जी दो हिन्दी विद्यापीठ देवघर आर संताल पहाड़िया सेवा मंडल रेन दो चेलेय ताहें काना ?

उत्तर :- चेचेत् माहाशय


प्रश्न 12. श्री टुडू जी दो सिनियर टीचर रेयाक् बिडा़उ दो ओका खोने पास केदा ?

उत्तर :- हांसडीहा ट्रेनिंग स्कूल खोन 


प्रश्न 13. श्री रूपनारायण टुडू जीयाक् आले आंतों आर मानगा़ड़ माझी दो चेत् पुथी कान ताया ?

उत्तर :- नाटोक पुथी 


प्रश्न 14. मान रूपनारायण टुडू 'श्याम' जी दो तिसोक् नोवा धुड़ी धा़रती दो जाय जुग ला़गित्ए बागियादा ?

उत्तर :- 3 फरवरी 2002 ई० रे बोंगा ताला एना 

 



लेबल:

मंगलवार, 15 अक्टूबर 2024

का़थनी आर गा़थनी किताब का ञुत आर मारसाल संताली कहानी का दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर

 ञुत आर मारसाल का़हनी रेयाक् दीर्घ आर बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर - 11वीं 12वीं क्लास का़थनी आर गा़थनी किताब का ञुत आर मारसाल का़हनी का बहुविकल्पी एवं दीर्घ प्रश्न उत्तर 


प्रश्न 1. ञुत आर मारसाल रेन ओलोक्इच् दो ओकोय काना ?

उत्तर :- श्री आदित्य मित्र 'संताली'


प्रश्न 2. मुंशी रेन ओड़ाक् होडा़क् (एरावाक्) दो चेत् ञुतुम कान ताया ?

उत्तर :- मायनों मा़ती 


प्रश्न 3. मुंशी दो तिन ओक्ते गितिच् खोने बेरेत् एना ?

उत्तर :- ताला ञिन्दा़ देलादिली 


प्रश्न 4. मुंशी दो सेरमा रेयाक् हेन्दे रिमिल ताला खोन पोहरेक पोहरेक बिजली मारसाल ते हान्ते नाते कोयोक् बाड़ा केत् ते चेत् बाय ञेल ञाम लेदा ?

उत्तर :- आच् रेन ओडा़क् बोंगा से आच् रेन एरा 


प्रश्न 5. मुंशी रेन ओड़ाक् होडा़क् दो गितिच्आक् पारकोम दो ओका लेकाय बा़गी ओटोवादा ?

उत्तर :- टोकटोको औंड़ी तेंगो गिडी 


प्रश्न 6. मित् -मित् ते सानाम होड़को बा़गी चाबा वा़दिञा ओकोय दो जायजुग ला़गित् आर ओकोय दो धा़रती रे टुडा़ङ कान ओनको हों आर नोङकान ओक्ते रे आम होंम हिड़िञ बा़गिया़दिञा , मुंशी दो नोवाको काथा ओकोय ला़गित्ए गुनी भा़वीक् काना ?

उत्तर :- आच् रेन एरा ला़गित् 


प्रश्न 7. मुंशी रेन एरा चेत् लेका ते आको ओड़ाक् तेय सेन लेना ?

उत्तर :- रूहेत् काते 


प्रश्न 8. मुंशी रेन घिरनी एरा आको ओड़ाक् सेन काते तिना़क् दिने होय एना ?

उत्तर :- मोड़ें तुरूय दिन 


प्रश्न 9. चेत् मुंशी रेन घिरनी एरा दो सा़रियाक् रे आको ओडा़क् तेय सेन लेना ?

उत्तर :- बाङ ( कुकमू ते सेन लेना )


प्रश्न 10. आच् एरा सेन काते मुंशी दो चेत् लेका मेनाया ?

उत्तर :- रेगेंच् ते मेनाया 


प्रश्न 11. मुंशी रेन डांगरा दोकिन चेकाएन ताया ?

उत्तर :- गोच् एनाकिन 


प्रश्न 12. मुंशी ताकिनाक् बापला जिनगी दो चेत् लेका ताहें कान ताकिना ?

उत्तर :- आ़डी सुलुक्


प्रश्न 13. मुंशी भुनी भावीक्‌ तुलुच् गे चेत् चेकाएना ?

उत्तर :- दाक्ए उना़व केदा 


प्रश्न 14. दाक्ए उना़व केत् खान मुंशी दो चेत्ए चेका केदा ?

उत्तर :- जा़पित् केदाय 


प्रश्न 15. सिञ चांदों राकाप् काते बेरेत् काते मुंशी दो चेत्ए ञेल केदा ?

उत्तर :- आच् ओड़ाक् बोंगा राचाय जोजोक् काने ञेल केदेया 


प्रश्न 16. मुंशी दो आच् एरा ञेल गोत् केदे ते चेत्ए  मेन गोत् केदा ?

उत्तर :- हेच्एनाम 


प्रश्न 17. मुंशी एरा मायनो मा़ती दो राचा जोजोक् तुलुच् चेत्ए मेतावादेया ?

उत्तर :- चेत् हों बाय रोड़ लेदा 


प्रश्न 18. मुंशी एरा दो आको ओड़ाक् ते सेनोक् जोखेन मुंशी  दो  चेत्ए रूहेत् ओटो वादेया ?

उत्तर :- मुंशी एरा दो आको ओड़ाक् ते सेनोक् जोखेन मुंशी दो विदना़क् का़री तेय रूहेत् ओटो वादेया - मा ताहेंनमे आम एसकार! ओकोय चोय दाकावाम आर उतुवाम , सेताक् तोरा जोम पा़रका़उ रेंगेच् तेम आकाल - बाकाल उता़रोक्आ हापेन ।



लेबल: