रविवार, 29 दिसंबर 2024

जैक बोर्ड संताली अती दीर्घ प्रश्न उत्तर 10वीं क्लास का - JAC board santhali 10th class Subjective Question Answer

 कुकली 41 खोन 45 हाबिच् रेयाक् जोबाब ओलमे।          5 × 5 = 25

जैक बोर्ड संताली आ़ति दीर्घ प्रश्न उत्तर 


(धा़ती दो चेत् लेका बेनाव लेना धारती सिरजा़उ रेयाक् काथा )

प्रश्न 41. धा़रती सिरजा़व रेयाक् काथा ओल सोदोरमे ।

उत्तर :- आ़गिल हापड़ामको को ला़इ आ़गू वाकात् बाङमा ओ़त आर सेरमा, होय आर दाक् , जोतो दो मित् माराङ ठा़कुराक् सिरजोन गे। माराङ ठाकुर गे सानाम जान - जानवार, चिउटी - पिपड़ी, रूक - बिरित आर मानवा हो़पो़न दोय सिरजा़उ आकात् कोवा। उनी गे आ़क् गुयिच् आर उनी गे इक्दीयिच् दो। पा़हिल दो काथाय एकेन दाक् ताहें काना आर ओना दाकृ रे हो़रो़, मांगाड़, तायान, लेण्डेत् ,काटकोम आर हाको एमान दाक् जानवार को ताहें काना।हासा दो दाक् लातार रे ताहेंकाना।

       खान गे माराङ ठाकुर दो मानवा होपोन बाक् नावकोय मेनवाना। आर मालिन बुढ़ी बेनाव लाहा केदे ते माराङ ठाकुर दो आयाक् कोड़ाम रेयाक् मैला़ पोटर काते मा़लिन बुढ़ी एमा देया आर आच् मुठा़न बारया मानवा हो़पो़न बेक् नावे मेता देया। मालिन बुढ़ी दो मानवा हो़पो़न बेनाव काते ठाकुर जी जिविय कोय केदेया। खान ठाकुर जी दो मालिन बुढ़ी दो ओना ओड़क् रे मेनाक् सेनेर रेयाक् जिवी आ़गूय मेतादेया। मेनखान मालिन बुढ़ी दो गिडरी गे ताहें कान ते सेनेर रेयाक् दो बाय तिया़क् दाड़ी यादा। ओनाते साते रेयाक् जिवी आ़गू केदा आर उनकिन मानवाय एमाअ् किना। खान गे उनकिन मानवा दो किन चेड़े गोत एनाकिन।  आर उनकिन चेंड़ें दोकिन बेनाव एना " हॉंस - हा़सिल " चेंडें आर किन उडाउ गोत् एना । 

      आदो काथाय ओतमा ओकारे हों बाङ ताहेंकान , ओकारेकिन आबोक्आ । आदो दाक् चेतान रे सिञ सादोमाक् मोचा फोतो ताहें कान ओना रे ठाकुर जी दो आबोक् ए मेताक् किना । हॉंस - हा़सिल दाक् चेतान ओना फोतो दो दाक् रे ताहेंकान सेयालोम रे आ़तू मित् एना ठाकुर जी को ओना सेयालोम रे सिरा़मे जानाम ओचो केदा। हॉंस - हा़सिल दो ओना सिरा़म रे बारया किन बेले केदा। ओनाकिन बेले खोन काथाय बारया मानवा हो़पो़न किन बुसा़ड़ एना जानाम एना किन। आर किन जानाम एनते हॉंस हा़सिल दो नोवा रेयाक् भाबना चाड़हात् किना जे:- 

हाय -हाय, जालापुरी रे! 

हाय- हाय, नुकिन मानेवा! 

हाय - हाय बुसा़ंड़ आकान किन!

हाय- हाय नुकिन दो़हो़किन ?

हाय- हाय तोकारे दोहो किन ?

   माराङ ठाकुर हॉंस हा़सिल चेंडें याक् आरोंजे आञ्जोम केत् ते ओ़त बेक् नावे मेनवाना। उनि दो दाक् जानवार रे हो़हो़वात्कोते दाक् लातार खोन हासा राकाप्ए मेताक् कोवा। सानाम जानवार पा़रि - पा़री ते हासाको राकाप् - राकाप् कादा, मेनखान बाको राकाप् दाडे़यादा । सेस उता़र रे लेण्डेतए हेच् एना आर होरो दाक् रे तेगों ओचो केदिते उनियाक् देया रे, हासा राकाप डांङ केदा। आर ओना गे काथाय ओत से धा़रती दो होय एना।

(संताली सोहराय सेरेञ सोहराय पोरोब सेरेञ)

प्रश्न 42. ञिन्दा - ञुता़ बिटिम दांड़ान काना,

         होड़ को रोड़ा बिटी। राजा पाड़ा 

         वैसी रे बाबाम दुड़ूप लेन रे,

         होड़ को रोड़ सांवते हेलेजिञ में।

    नोवा रेयाक् भावते ओलमें।

उत्तर :- हो़पो़न एरा, मिस एरा से कुड़ी गिदरा़ जाहां को सेच् ञुत- ञिन्दा एसकार दाड़ान दो - गो़ बाबा, बारेत कोवाक् मान - मानो़त हेनो़स्ता बाराग गे। एन्ते ञुत- ञिन्दा होर - बिर रे चेत् चो हो़यो़क्आ बाङ होयोक्आ ओना रेयाक् बुगी - बा़ड़िच् दो उनी सॉंव- सॉंव ते गो़ - बाबा आर बारेत तेको़ओवाक् बो़हो़क् रेगी पाड़ाक्आ। एन्ते हो़पो़न एरा, मिस एरा रेन ओवारिस दो़ ओ़नको़ को़गे । ओनाते आपातते दोय मेताय काना जे - ञिन्दा - ञुता़ बिटिम दांड़ान काना ; होड़को रोड़ा बिटी लाजा पाड़ा । आम दो आले कोवाक् मान - मानोत ईज्जा़त दोम बोहेला । आपा - बारे बो़हो़क् दा़हड़ी दोम ञुरहा़या ।

              मेनखान हो़पो़न एरा हों आपातते ए रोड़ रूवा़ड़ आय काना। बाङ बाबा आपेकोवाक् मान - मानो़त दो ओ़हो़ञ बुहेल ओ़चो़वाक्आ । आ़पुञ - बारेञाक् बो़हो़क् रेयाक् दा़ड़ही दो़ बा़ञ ञुरहा़ ओ़चो़वाक्आ । आर बैसी ताला बाबाम दुड़ूप लेन रे, होड़को रो़ड़ सॉंवते हेलेजिञमे ।

(क्लास 9वीं 10वीं का संताली का़थनी आर गा़थनी का प्रश्न उत्तर )

प्रश्न 43. ऐदरे ते होड़ चेत् को चेकायेत् काना ?

उत्तर :-  ऐदरे ते होड़ दो बुगी - बा़ड़ीच् जोतो को चेकायेत् काना ।

ऐदरे दो बार लेकाना :- 

मित् ऐदरे दो आ़डी बा़ड़िच्आक् काना। ऐदरे लेन रे होड़ चेत् बाय बा़ड़िच् एदा ओड़ाक् ए ञिर बा़गियाक् काना, आच् रेनको खो़ने बेगारोक् काना, गाते तो़नो़ले तोपाक् एदा से आर - आर आ़डी लेकानाक् बाड़िच्आक्ए का़मीयेदा । 

             ऐदरे ते होड़मो हों बा़ड़िजोक्आ । आझॉंट ऐदरे दो सिञ - ञिन्दा सुई ते लेका मोने ओ़न्तोरे पा़टिया आर सुलुक् निरा़इ दो बाय टाहटाव ओचोवाक्आ। ऐदरे दो ' काल ' हों को मेन आकावादा । ओका -ओका मा ऐदरे आकान होड़ बोगे - बा़ड़िच् से लाहा - तायनोम हों बाङको ञेल ठीक, आर बाङ गानोक्आक् को होंको गान ओचोय। नोआ लेकारे ऐदरे ते आ़डी - आ़डी लो़कसान हों होयोक् ताकोवा आर तायोम ते ओना ला़गित् दोको कासतावाक्आ ।

आर मित् लेकान ऐदरे दो सुलुक निरा़इ रेयाक् काना। ओका आपनार का़बू रे दो़हो दाड़ेयाक् हा़बिच् ऐदरे दो बा़ड़िच्आक् दो बांङ काना। आपनार बाङचाव ला़गित् काना। नोवा दो मानवां को वाक् मित् टेन जो़नो़म - भा़सी गे । नोवा लेकारे आपनार सुलुक निरा़इ रेयाक् आको़ट ठाक्केत आक् को जो़तो़ ओचोक् गिडीय साना गे ऐदरे दो़ । नोवा दो मित् लेकान दाड़े गे, ओने ओका होतेते जियो़न - ला़डहाई रे ढेर गो़ड़ो ञामोक् ।  ऐदरे दो साधरीन आर जा़रुड़ जिनिस लेकानाक् काना, ओने ओका आकोट ठाक् केताक्आ ओचोक् गिडीय ला़गित् मित् लेकान दाड़े से मुरूक सिरजा़उक्आ काना। ओना दाड़े से मुरूक से ऐदरे दो जियोन ला़गित् जा़रूड़ाक् गे। नोवा लेकारे बाङ ऐदरेक् होड़ दो़य ओ़काज गेया, बाङ मुरूको़क् होड़ दोय निखा़टुवा़ गेया।

     

            बंङ खान ( अथवा )

पे पावा चावले का़हनी रे मेनाक् ' मित् टिका़क् सिन्दूर ' का़हनी खाटो ते ओलमे।

उत्तर :- नोवा पे पावा चावले का़हनी रे मेनाक् ' मित् टिका़क् सिन्दूर ' का़हनी दो आ़डी बेस का़हनी काना। नोवा का़हनी ताला ते ला़य सोदोर आकाना जे रूप गो़रो़ब रेयाक् दो बाङ बेसा आर रूप रेयाक् गो़रो़ब लेखान चेत् दोसा हुयुक्आ ओना को गे आ़डी बेस ते ला़य सोदोर आकाना।

            मित् टेच् आतो रे पेया हारा गौदोक् जूवान कुड़ी सुरूजमुनी, रूपमुनी आर बाहामुनी को ताहें काना। नोको पेने कुड़ी होपोन दो आ़डी चेहरा चोरोक् कुड़ी को ताहें काना। पाता - छाता, मेला - ठेला, बापला - बिहा़ एमान जाहां से गे पेने मित् तेगे को दाड़ान कान ताहें काना । आर मित् गे किचरिच् हों को लादेयेत ताहें काना। 

          नोको दो दिन गे बाजार का़मी को चालाक् कान ताहेंकाना। होड़ू रोहोय दिन हों बाजार का़मी गे को चालाक्आ । ओका दो ञहुम - ञिदा़  को हिजुक्आ आर ओका ओका दो मित् हापता तायनोम होंको रूवाड़ा नावां - नावां साड़ी , ला़डू - मिठा़ई, टाका - पोयसावान ते नोवा को ञेलते ओड़ाक् रेन दो चेत् हों बाको मेता कोवा। आर रायबार को को हिजुक् खान दो ओड़ाक् रेन गे काथा दोको खांजेड़ बाड़या। 

          नोको पेने कुड़ी दो रूप गो़रो़ब इया़ते आतो रेन कोड़ा को दो बाको रोड़ाको कना ताहें काना। ओना ते मित् दिन रिझू हाड़ाम दो सेरेञा ते रूपमुनीय मेता देया 

      ' रूप गो़रो़ब दो सा़री बाङ बेसा ' 

       धिना़न जो़रो चाबाक्आ रुप रासा।

      गो़सो़ बाहा लेकाम ञेलो़क् जोखोन।

      ओ़को़य सानायेया खो़ज तो़खो़न ।।

थोड़ दिन तायोम सुरूजमुनी दोय हुदिस याम केत् तेय ठांवेना । रूपमुनी आर बाहामुनी दो रूप गो़रो़ब गे मेनाक् ताकिना। आर थोड़ा किन गो़सो ञोक् एन खान चिली हों बाको कोयोक् आकिना। जहां लेका बरनपुर सेच् रेन पा़उरा़ ञूञू कोड़ा हा़टिया खोन रूपमुनी दोय इतुत्  केदेया। ओड़ाक् रेन दो ओका रेको पांजायेये एन हिलोक् गे रूपमुनी दोय बुझा़उ केदा जे मित् टिका़क् सिन्दूर दो तिनाक् दामानाक् काना। 

 आर बाहामुनी नित हों मित् टिका़क् सिन्दूर ला़गित्ए हाट बाड़ाय काना। मेनखान नितोक् दो गोसोयेन खान ओकोय पुछावेया । ओना ते आयो होड़ दो आ़डी हुदिस कते ताड़ाम हो़यो़क् ताकोआ।

(संताली व्याकरण का दीर्घ प्रश्न उत्तर Santhali Grammar ka question answer )

प्रश्न 44. बेनाव आकान लेकाते ञुनुम दो तिना़क् हा़टिञा पारतुल सेलेत् ओलमे ?

उत्तर :- बेनाव आकान लेकाते ञुनुम दो पे हिड़ीञ रे हा़टिञ आकाना।

(1) बेखांड ञुनुम (रूढ़ी संज्ञा )

(2) जोड़ाव ञुतुम (यौगिक संज्ञा )

(3) जो़ड़ बेखा़ड ञुनुम ( यौगरूढ़ संज्ञा)

 

(1) बेखांड ञुनुम :- बेखांड ञुनुम दो ओना ञुनुम काना, ओकाटाक् रेयाक् साबाद केचाक् ( शब्द खाण्ड) दो बेमानेवानाक् ( निरर्थक) गेया। जे लेका उल जुदी उल साबाद उ आर ल केचाक् लेखान नोवा रेयाक् दो जाहांन माने दो बाङ होय दाड़ेयाक्आ ।ओना इया़ते नोङकान साबाद दो बेखांड ञुनुम काना।

जे लेका - उल, था़री, डा़र, लाच् एमान।


(2) जोड़ाव ञुनुम :- जोड़ाव ञुनुम दो ओना ञुनुम काना ओकाटाक् दो बारया मानेवानाक् साबाद जोड़ाव काते बेनाव काना।‌ जे लेका बाबा, जुदी बाबा साबाद बा + बा केचाक् लेखान, ओना केचाक्आका साबाद रेयाक् माने हों ओना माने गे होयोक्आ, ओकाटाक् दो आ़वरी केचाक् रे ताहेंकान । नोङकान साबादको दो जोड़ाव ञुनुम दो मेताक् काना।

जे लेका :- गो़गो़, बाबा‌, दादा, दीदी एमान।


(3) जोड़ बेखांड ञुनुम :- जोड़ बेखांड ञुनुम दो ओना ञुनुम काना ओकाटाक् दो साबाद केचाक् रेयाक् माने बा़गी काते एटाक् माने होयोक् काना। जे लेका :- एंगात् + आपात = ओवारिस ।

           बाङखान ( अथवा)

चालाक् कान ओक्ते रेयाक् दो तिना़क् हा़टिञा पारतुल सेलेत् ओलमे।

उत्तर :-  (क) तचालाक् कान ओक्ते :- का़जनुम रेयाक् ओना रूप ओकाटाक् होते ते दो नित् हों का़मी होयोक् कान रेयाक् बाडायोक् ओना दो चालाक् कान ओक्ते को मेताक्आ। जे लेका :- उनी दो़य ओ़ल एदा।


चालाक् कान ओक्ते रेयाक् हा़टिञको 

  चालाक् कान ओक्ते रेयाक् दो पेया हा़टिञ मेनाक्आ  :- 

(1) साधारण चालाक् कान ओक्ते 

(2) दिग्धा़ चालाक् कान ओक्ते 

(3) बेपुरा़उ चालाकी कान ओक्ते 

 

 (1) साधारण चालाक् कान ओक्ते :- ओकाटाक् होते ते दो का़मी चालाक् कान रेयाक् बाडायोक् मेनखान खा़टी उता़र दो बाङ बाडायोक् । नोवा ते का़मी पुरा़उ से बाङ पुरा़उ एमान बाबोत दो बाङ बाडायोक्आ । जे लेका :- गाडा रे दाक् आतुक् काना। रामू दोय पाड़हाक् काना।

चेतान रेयाक् आ़या़त् रे बेवहार आकान ' आतुक् काना ' , 'पाड़हाक् काना' नोवा काजनुम होते ते नोआ गे बाडायोक् काना जे का़मी दो होयोक् काना मेनखान खा़टी - खा़टी गे होयोक् काना से बाङ , बाडायोक् काना तोबे नोङकान का़जनुम होते ते दो साधारण चालाक् कान ओक्ते रेयाक् बाडायोक् काना।


(2) दिग्धा़ चालाक् कान ओक्ते :- ओकाटाक् होते ते दो का़मी होयोक् कान रेयाक् दिग्धा़ रे बाडायोक् कान , मेताक्मे खा़टी - खाटी दो बाङ बाडायोक्। जे लेका :- 

      उनी दो़य हेच् बोतेजोक् काना।

      उनी दो़य पासेच्ए डा़बराक् काना।

चेतान रेयाक् आ़या़त् रे बेवहार आकान ' हेच् बोतेजोक् कान' , ' पासेच्ए डाबरा़क् कान ' नोव काजनुम होते ते का़मी एहो़प आकान रेयाक् दो बाडायोक् कान गेया मेनखान खा़टी दो बाङ बिचको़म दिग्धा़ गे बाडायोक् काना। 


(3) बेपूरा़उ चालाक् कान ओक्ते :- का़जनुम रेयाक् ओना रूप ओकाटाक् होते ते दो का़मी एहो़प आकान, नित हों चालाकी कान आर आ़उरी मुचा़दोक् बाबोत बाडायोक् कान ओना दो बेपुरा़उ चालाकी कान ओक्ते को मेताक्आ।

जे लेका :- उनी दो जो़जो़म तेगे मेनाया।

      इञ दो ञुञू तेगे मिना़ञा ।

चेतान रेयाक् आ़या़त् रे बेवहार आकान ' जो़जो़म तेगे मेनाया ' आर ' ञुञू तेगे मिना़ञा ' का़जनुम होते ते दो का़मी होयोक् काना आर बाङ पुरा़उ आकान रेयाक् बाडायोक् काना।

प्रश्न 45. जाहां गे मित् टेन रेयाक् ओनोल ( निबंध) ओलमें ?

(क) बाहा पोरोब निबंध के लिए यहां क्लिक करें 👇 

उत्तर pdf link 🔗 बाहा पोरोब निबंध

(ख) रेंगेच् होड़ 

(ग) सिदो-कान्हू निबंध लिखने के लिए यहां क्लिक करें 👇 👇 

 उत्तर PDF link 🔗 👇👇 सिदो-कान्हू निबंध 

YouTube पर विडियो देखने के लिए यहां क्लिक करें 👇 





लेबल:

गुरुवार, 26 दिसंबर 2024

Class 9th & 10th JAC board santhali Subjective Question Answer क्लास 10वीं का जैक बोर्ड संताली महत्वपूर्ण दीर्घ प्रश्न उत्तर 2025

 जैक बोर्ड संताली आ़ति लघु प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड संताली 2 नंबर का प्रश्न उत्तर 

YouTube पर विडियो देखने के लिए यहां क्लिक करें 👇 👇 👇 



खाटो जोबाब कुकली 31 खोन 35 हा़बिच् रेयाक् जोबाब एमोक्मे ।             2 × 5 = 10


प्रश्न 31. " पुन्या गाते " का़हनी रे मेनाक् रापुत ओड़ाक् रे चिले को ताहें काना ?

उत्तर :-  " पुन्या गाते " का़हनी रे मेनाक् रापुत ओड़ाक् रे दो कुम्बड़ू को ताहें काना ।


प्रश्न 32. गाय साबाद रेयाक् बार लेखा आर सागे लेखा ओल में ?

उत्तर :- गाय साबाद रेयाक् बार लेखा - गायकिन आर गाय साबाद रेयाक् सागे लेखा दो - गायको हुयुक्आ ।


प्रश्न 33. सोहराय रे गोड टा़न्डी रे ओकोय पुजा़या ?

उत्तर :- सोहराय रे गोड टा़न्डी रेदो नायके बाबाय पुजा़या।


प्रश्न 34. होड़ आर सोमाज रेयाक् आसोल आ़रसी दो चेत् काना ?

उत्तर :- होड़ आर सोमाज रेयाक् आसोल आ़रसी दो साहित्य से सॉंवहेत् काना ।


प्रश्न 35. संताली साहित्य रेयाक् जाङतेत् चेत् काना ?

उत्तर :- ......

आयो साबाद दो चेत् जा़ती काना ?

उत्तर :- आयो साबाद दो एंगा जा़ती काना।

जैक बोर्ड 10वीं क्लास संताली का दीर्घ प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड संताली का महत्वपूर्ण दीर्घ प्रश्न उत्तर 

कुकली 36 खोन 40 हा़बिच् रेयाक् जोबाब ओलमे। 3 × 5 = 15

JAC board santhali 10th class Subjective Question Answer 

प्रश्न 36. " कर्म ही पूजा है " नोवा दामान काथा दो ओकोय मेन आकादा ?

उत्तर :- "कर्म ही पूजा है" नोवा दामान काथा दो महात्मा गांधी जी मेन आकाद।


प्रश्न 37. सायतान दो बोंगा कोड़ा चेदाक् ए सारहाव केदेया ?

उत्तर :- बोंगा कोड़ा दो आयाक् भुल सुधार ला़गित् ते धा़रती पुरीते किसा़ड़ ठेने हेच् रूवाड़ेना । आर मित् गुती कोड़ा मेनते ताहेंयेना । उनी गुती कोड़ा वाक् काथा लेकाते किसा़ड़ दो चास- बासे लागाव केत् ते आ़डी होय एना आर को जोम सारेच् केदा। 

            आदो उनी बोंगा कोड़ा दो मित् दिन किसा़ड़ते दो ओना जोम सारेच् रेयाक् दो पौरा़ बेनावे चेत् आदेया। आर पौरा़ केत् खान दो किसा़ड़ आर आच् रेन गाते होहो काते गुगेते को होंगोर केदा। आर मित् घा़ड़ी खान गे को तोयो गोत् एना आर थो़ड़ा को ञू केत् खान को हाडगार गोत एना आर को दाल तापाम बाड़येना । आर थोड़ा को होंगोर केत् खान को सुकरी गोत् एना आर लोसोत् दाक् कोरे को जोबेयेना। 

      आर नोवा सानाम दो बोंगा कोड़ा आर सायतान दो जोतो किन ञेञेल कान ताहेंकाना।

नोवा ञेलते सायतान दो आ़डीय रा़सका़ येना आर सायतान दो बोंगा कोड़ा आ़डीय सारहाव केदेया। पा़हिलाक् भुल दोय एका़ काक् ताया आर मित् टेच् मारांङ हुदा़य एमा देया।


प्रश्न 38. पोन थार सोहराय सेरेञ ओलमे ।

उत्तर :- सेरेञ -

तुड़ी घो़र पुखरी, बाहा घो़र बान्देला ;

ओना घो़र ताला रे, निगा़ञ दोय ओ़मो़न लादिञा।

हायरे गो़, निगा़ञतिञ । हायरे गो़ ना़पुञतिञ ।

नुली दाक् नुला़ काते निगा़ञदो़य ना़सुल लिदिञा ।।


प्रश्न 39. प्रत्यय दो चेत् काना ?

उत्तर :- प्रत्यय से तायोम साबाद केचाक् दो ओना साबाद से साबाद ह़टिञ काना, ओकाटाक् दो साबाद तायोम रे जोड़ाव काते नावां साबाद बेनाव ओचोयेत् काना। जे लेका - लिया, या, इंच् , हिया एमान।

आयात बेवहार - 

उनी दो ओ़नो़लिया़ कानाय ।

उनी दो गा़थनिया़ कानाय।

उनी दो ओलोक्इच् कानाय। एमान 


प्रश्न 40. कुड़ी होपोन दो आकोवाक् पा़रिस चेत् को ला़य लेक्आ ?

उत्तर :- कुड़ी होपोन दो आकोवाक् पा़रिस 'रेयाड़ कान्डा किता़ कान्डूम' को ला़य लेक्आ।

             बाङखान (अथवा)

दुक ओनोड़हें रे दो चेत् बाबोत् ओल मेनाक्आ?

उत्तर :- रेगेंच् होड़ाक् दुक आर किसा़ड़ होड़ाक् धो़मोक् बाबोत ओल आकाना।

लेबल:

सोमवार, 23 दिसंबर 2024

11वीं 12वीं का संताली का़थनी आर गा़थनी का साहित्य चिन्ता का महत्वपूर्ण दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड संताली प्रश्न

 क्लास 11वीं 12वीं साहित्य चिन्ता़ का़थनी आर गा़थनी रेयाक् कुकली आर ला़ना़य 

YouTube पर विडियो देखने के लिए यहां क्लिक करें 👇 👇 👇 



प्रश्न 1. साहित्य चिन्ता़ रेन ओनोलिया़ दो ओकोय कानाय ?

उत्तर :- श्री नारायण सोरेन 'तोड़े सुता़म '


प्रश्न 2. साहित्य दो चेत् काना ?

उत्तर :- जियोन रेयाक् काथा काना 


प्रश्न 3. साहित्य रेयाक् कारबार दो़ चेत् निया़ काना ?

उत्तर :- जियोन निया़ काना 


प्रश्न 4. भाषा शैली दो़ साहित्य रेयाक् चेत् काना ?

उत्तर :- भाषा शैली दो़ साहित्य रेयाक् मित् लेकान आभरान काना 


प्रश्न 5. साहित्य रेयाक् आत्मा दो़ चेत् काना ?

उत्तर :- साहित्य रेयाक् आत्मा दो़ जियोन कुकली काना 


प्रश्न 6. मेत् सामाङ रे ओका होयोक् काना ओना मोतो गे ओकोये ञेल ञाम उनि दो़ ओ़लो़क् इच् सांव ते चेत् शिल्पी हों  कानाय ‌?

उत्तर :- शिल्पी दो़ बाङ कानाय 


प्रश्न  7. मानव कोवाक् रूच्  आर मोतामोत दो़ मित् आ से बाङ ?

उत्तर :- बाङ मित् आ जुदा़ -जुदा़ गेया 


प्रश्न 8. साहित्य रेन का़रिगोल दो़ आपनार ओन्तोर रेयाक् ओन्तोर खोन ओका आ़कुत उदगा़व राकाप्आ ओना गेये कुन्दा़व राकाब आर ओना रेयाक् आसोल ओनोरोम दो ओकोये ञाम दाड़ेयाक्आ ?

उत्तर :- सोमान रिदा़या़निच् 


प्रश्न 9. रानी का़हनी ओलोक्इच् दो तिना़क्ए साहित्यिक काना ओना खोन ढेर बा़ड़ती दोय चेले काना ?

उत्तर :- पोपोरचारिच् 


प्रश्न 10 . होल्ट सेल्टर डिटेक्टिव आर बेस्ट सेल्ट, नोवा काथा दो ओकोये मेन आकादा ?

उत्तर :- टोलस्टाय 


प्रश्न 12. पा़रसी रेयाक् पान पा़कगुरको दो ओकोय ?

उत्तर :- मुरमू सोमालोचक 


प्रश्न 13. जियोन जिक्गा़सको दो़ चेले को मेता कोवा ?

उत्तर :- साहित्य शिल्पी 


प्रश्न 14. शुष्क काष्ठं तिष्ठति अग्रे नोवा रेयाक् भावते से माने ओलमे ?

उत्तर :- रोहोड़ काट मेनाक्आ लाहारे 


प्रश्न 15. नीरस तरूवर पुरत: भाति नोवा रेयाक् माने ओलमे ?

उत्तर :- बे रोस दारे लाहारे मोंज गे ञेलोक् काना 


प्रश्न 16. साहित्य रेयाक् होड़मो दो़ चेत् काना ?

उत्तर :- साहित्य रेयाक् होड़मो दो़ काथा काना 


प्रश्न 17. ओकोय भिटवाक्ए ढेव उनी दो़ बोटा निष्ट आर ओकोय ओना भिटवाक् रे बाहाय फुरगा़उ ओचोय उनी दो़ ओकोय कानाय ?

उत्तर :- उनी दो़ कारिगोल कानाय 


प्रश्न 18. साहित्य रेयाक् पोरायनी बांध रे मित् लेकान सेयालोम उपेल आकाना ओना रेयाक् बाहना ञुतुम दो चेत् काना ?

उत्तर :- प्रोपगण्डा (पोरचार)


प्रश्न 19. स्टाईल रेयाक् जोनोमदाता दो ओकोय कानाय ?

उत्तर :- चरित 


प्रश्न 20. फैशन रेयाक् ञुम-ञाम आपात दो़ ओकोय कानाय ?

उत्तर :- जोग मांझी 


लेबल: ,

रविवार, 22 दिसंबर 2024

क्लास 9वीं 10वीं 11वीं और 12वीं का संताली का़थनी आर गा़थनी का आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा का बहुविकल्पी बहुविकल्पी एवं दीर्घ प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड - Santhali Aagli hapram ko reyak katha ka vvi objective question answer

 


आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा

क्लास 9वीं और 10वीं का आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा संताली कहानी


आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा संताली कहानी


आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा का महत्वपूर्ण बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर


9वीं 10वीं का संताली कहानी आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा का महत्वपूर्ण बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर


संथाल का आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा का बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर


आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा से जैक बोर्ड में प्रश्न कैसा आता है परीक्षा में


आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा से संताली परीक्षा जैक बोर्ड में प्रश्न कैसे पुछा जाता है


Santhali aagil hapdam ko reyak katha ka vvi MCQ question answer


9th 10th santhali aagil hapdam ko reyak katha ka vvi objective question answer


Jac board santhali vvi MCQ question answer agile hapram ko reyak katha ka 

आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा का विडियो YouTube पर देखने के लिए यहां क्लिक करें 👇 👇 👇 






Q1."आगिल हापड़ाम को रेयाक् काथा'' आगिल हापड़ाम को रेयाक् काथा दो आकोय ओल आकादा ?


 (क) केवल राम सोरेनू 


(ख) ठाकुर प्र० मुर्मू 


(ग) तुमालाक् 


(घ) शे० च० हाँसदाक् 




 A - ग




Q2. आगिल हापड़ाम लाय आगु काथा लेकाते ओत, सेरमा, होय आर दाक् दो ओकोय होते ते होय आकाना ?


(क) मानवा होतेते 


(ख) माराङ ठाकुर होते ते


 (ग) बोंगा बुरू होते ते 


(घ) आच् आच् ते 


उत्तर - ख




Q3. जान जानवर चिंउटी पिपड़ी दो ओकोय बेनाव केत् कोवा ?


(क) माराङ ठाकुर 


(ख) मानवा 


(ग) आकाते


 (घ) बोंगा बुरू


उत्तर - क






Q4.आगिल हापड़ाम काथा लेकाते दो चेत् ताहेंकाना ?


(क) बुरू 


(ख) धरती


 (ग) हासा 


(घ) दाक्


उत्तर - ग




Q5. आगिल हापड़ाम काथा लेकाते नोवा धाती ते आक्गुयिच् आर नोण्डे खोन इकदी यिच् दोय ओकोय काना ? 


(क) चान्दो 


(ख) माराङ ठाकुर


 (ग) बोंगा बुरू 


(घ) आपना तें


उत्तर - ख




Q6. आगिल हापड़ाम काथा लेकाते हासा दो ओकारे ताहेंकाना ? 


 (क) दाक् चेतान रे 


(ख) दाक् लातार रे 


(ग) बाङ ताहें काना 


(घ) नोवाको मोदरे ओंका गे बाङ


उत्तर - ख




Q7. आगिल हापड़ाम काथा लेकाते माराङ ठाकुर दो चेलेय बेनाव लाहा लिदिया ?


(क) पिलचू हाड़ाम पिल्चु बुढ़ी


 (ख) हास-हासिल चेड़ें 


(घ) सिञ सादोम 


(ग) मालीन बुढ़ी


उत्तर - ग




Q8. माराङ ठाकुर दो मानवा बेनाव किन लागित् मालीन बुढ़ी चेत्ए एमादे ताहेंकाना ?


(क) लेगा 


(ख) कोड़ाम रेयाक् मैला


 (ग) जांगा धुड़ी


 (घ) नोंवाको मोदरे ओकागे बाङ


उत्तर - ख




Q9. माराङ ठाकुराक् कोड़ाम मैला खोन मालीन बुड़ी दो चिलिय बेनाव केत किना ?


(क) बारया मानवा


 (ख) बारया चेंड़ें


 (ग) सित्र सादोम


 (घ) नोवा को मोदरे ओकागे बाङ


उत्तर - क




Q10. माराङ ठाकुर दो मा़लीन बुढी ओकारेयाक् जिवि आयुये मेतावादे ताहेकाना ?


(क) साते रेवाक्


 (ख) साड़ीम रेयाक 


(ग) सेनेर रेयाक् 


(घ) दुवार रेयाक् 


उत्तर - ग




Q11. आगिल हापड़ाम काथा लेकाते मालीन दो चेत् लेकाय ताहेंकाना ? 


 (क) उसुल गे 


(ख) गिडरी गे


 (ग) ऐसेलगे


 (घ) हेन्देगे


उत्तर - ख




Q12. आगिल हापड़ाम काथा लेंकाते मालीन बुढ़ी दो उनकिन मानवा चेले जिविय एमात किना ? 


(क) चेंड़े जिवि


 (ख) मानवा जिवि


 (ग) हाको जिवि 


(घ) सादोम जिवि


उत्तर - क




Q13. हाँस-हासिल चेंड़े दो ओकारेकिन आप् माड़ाङ लेना ?


 (क) धाती पुरी रे 


(ख) सिराम दान्धी रे


(ग) सिञ सादोमाक् मोचा फोतो रे


(घ) सेरमा पुरीरे


उत्तर - ग




  Q14. ठाकुर जी दो सेयालोम रे चेत्ए जानाम ओचो लेदा ? 


(क) घास झाड़ 


(ख) मात् झाड़


(ग)सिरा़म दा़ंधी 


 (घ) चेत् गे बाङ


उत्तर - ग




Q15. हॉस हाँसिल चेंड़े बेले खोन चिलिकन बुसाड़ एन जानाम एनाकिन ?


 (क) मानवा


 (ख) चेंड़े


 (ग) सादोम


 (घ) चेलेगे बाङ


उत्तर - क 




Q16. हॉसिल दो सिराम दान्धी रे तुका काते तिनाक् किन बेले लेदा ?


(क) पोनया


  (ख) बारया


 (ग) बार गान्डा 


(घ) चेत्गे बाङ   


उत्तर - ख




Q17. हाय-हाय जाला पुरीरे


 हाय-हाय नुकिन मानवाँ 


हाय-हाय बुसाड़ आकानकिन


 चेतान रेयाक् काली ओका खोन हाताव आकाना? 


(क) मारे हापड़ाम को रेयाक् काथा 


(ख) हाड़मा आतो 


(ग) आगिल हापड़ाम को रेयाक् काथा


 (घ) नोंवाको मोदरे ओंकागे बाङ  


उत्तर - ग




Q18. माराङ ठाकुर दो ओत बेनाव लागित् दाक् लातार खोन हासा राकाव लागीते ओकोये होहोवातू कोवा ? 


(क) चेंड़ें चिपरूत्


 (ख) दाक् जानवार


 (ग) मालीन बुढ़ी


(घ) नोंवाको मोदरे ओंकागे बाङ  


उत्तर - ख


 Q19. सेम उतार रे माराङ ठाकुर दो दाक् लातार खोन हासा राकाब लागित् ओकाये होहोवादेया ? 


(क) काटकोम 


(ख) बोबाड़


 (ग) लेण्डेत् 


(घ) हाको


उत्तर - ग




 Q20. लेण्डेत् दो दाक् लातार खोन हासा राकापू काते ओकारेय दोहो लेदा?


 (क) माराङ ठाकुराक् ती रे 


(ख) सिराम दान्धी रे 


 (ग) होरो देयारे 


(घ) ओरेगे बाङ


उत्तर - ग




Q21. हांस हासिल चेंड़े दो मानवा दोहो किन लागित आँका ढायकिन चिया लेदा ? 


(क) चाय चाम्पा 


(ख) बादोली


 (ग) चितरी धुतु 


 (घ) हिहिड़ी-पिपिड़ी 


उत्तर - घ






Q 22. आगिल हापड़ाम रेयाक् काथा लेकाते मानवाँ होपोन ओकारेको डेरा लाहा लेना ?


 (क) चाय चाम्पा 


(ख) कोयडा


(ग) हिहिड़ी-पिपिड़ी  


(घ) चितरी धुतु 


उत्तर - ग




Q.23 हॉस हासिल चेंड़े बेले खोन ओकोय मानवा किन जानाम लेन ताहेंकाना उनकिनाक् ञुतुम दो चेत् ताहेंकाना ? 


(क) मालिन बुढ़ी 


(ख) लिटा गोसाय


 (ग) पिलचू हाड़ाम पिलचु बुढ़ी 


(घ) मोंड़ेंको तुरूयको 


उत्तर - ग




 Q24. पिलचु हाड़ाम पिल्चु बुढ़ी रेन तिनाक् कुड़ी आर तिनाक् कोड़ा किदरा को तार्डेकाना ताकिना ?


 (क) एयाय कोड़ा एयाय कुडी 


(ख) तुरूय कोड़ा तुरूय कुड़ी 


(ग) मोंड़े कोड़ा मोड़ें कुडी 


(घ) नोवाको मोदरे ओकागे बाङ 


उत्तर - क




Q 25 पिलचु हाड़ाम दो आयक् रेन कोड़ा ओका बिर ते सेन्दरा इदीलेत् कोवा ?


(क) सुडुकुच् बिर 


(ख) मान बिर 


(ग) खान्डेराय बिर


 (घ) नोवा मोदरे ओका गे बाङ 


उत्तर - ग




Q 26. पिलचु बुढ़ी दो ओका बिर ते आड़ाक् सित्ए रिया़व इदी लेत् कोवा ? 


(क) खाण्डेराय बिर


(ख) सुडुकुच् बिर


 (ग) मान बिर  


(घ) ओका बिर गे बाङ 


उत्तर - ख




 Q27.पिलचु बुढ़ी रेन कुड़ी दो चेत् दारे दुट्टा रे जिराव कातेको सिरिज जोङ कान ताहें काना ? 


(ख) उल बुटा 


(ग) चापाकिया बाड़े बुटा 


(घ) हेसेल बुटा 


उत्तर - ग




Q28. पिलचु हाड़ाम रेन कोड़ा दो ओकोवाक् पारीस चेत् को लाय लेदा ? 


(क) मुर्मू 


(ख) टुडू


 (ग) कोचे काड़बा हेसेल पायडा 


 (घ) नोवा मोदरे ओकागे बाङ 


उत्तर - ग




Q.29 . कुड़ी होपोन दो ओकाकाक् पारीस चेत् को लाय लाआ ?


(ख) मुर्मू 


(ग) रेयाड़ कान्डा किता कान्डुम 


(क) हाँसदाक् 


(घ) नोवा मोदरे ओकागे बाङ 


उत्तर - ग




Q30. पिलचु हाड़ाम पिलचु बुढ़ी रेन कुड़ी दो ओका रेको बापला लेना ?


(क) ओड़ाकू रे 


(ख) चापाकिया बाड़े बुटारे 


(ग) सुत् डंडी रे


(घ) सुड़कुच् बिर रे 


उत्तर - घ




 Q31.पिलचु हाड़ाम पिलचु बुढ़ी रेन बॉस हिहिड़ी-पिपिड़ी खोन ओकालेको चालाब एना ?


 (क) खोज कामान


 (ख) बेलाबज्जा


 (ग) चितरी धुतु 


(घ) नोवा मोटरे ओकागे बाङ


उत्तर - क


Q32. आगिल हापड़ाम को ओका दिसाम रेयाक् काथा लालाय दोको रासकाक् कान ताहेकाना ?


(क) हिहिड़ी-पिपिड़ी


(ख) खोज कामान


 (ग) चाय चाम्पा 


(घ) चितरी धुतु  


उत्तर - ग

Q33. आगिल हापड़ाम काथा लेकाते चाय-चाम्पा दिसोम रेदो ओका पारीस रेनको राजोक् ताहेकाना ?


(क) मुर्मू 


(ख) सोरेन


 (ग) किस्कू


 (घ) मरांडी


उत्तर  - ग


Q34. किस्कु आर मरंडी पा़रिस रेन दो चेत् इयाते को लाड़हाय लेना ?


 (क) राज पाट खातीर ते 


(ख) दिसाम खातीर गे 


(ग) सीमा खातीर ते 


(घ) नोवाको मोट खोन ओकागे बाङ


उत्तर - ग


 Q35. बेरेत् बेरेत् बेरेत् मेसे पा़तिञ हो! चिरगाल चिरगाल चिरगाल मेसे गातितञ हो ! कॉयडा को मापाक् गोपोचू कान।नोवा काली दो ओका खोन हाताव आकाना ? 


(क) मारे हापड़ाम काथा


 (ख) हाड़मा आलो 


(ग) आगिल हापड़ाम को रेयाक् काथा  


 (घ) नोवा मोट खोन ओकागे बाङ 


उत्तर - ग

Q36. सिर दिसोम सिखार दिसोम निताक् ओका जायगा काना ?


(क) राँची 


(ख) सिंहभूम 


(ग) गिरीडीह


 (घ) दुमका 


उत्तर - ग



Q37.आगिल हापड़ाम को रेयाक् काथा लेकाते शिखर रेयाक् माने दो चेत् काना ?


(क) बुरू टोढ़ा 


(ख) सोमान ओत 


(ग) गाडा आड़े


(घ) चोट चुड़ा 


उत्तर - घ


Q38. सिर दिसोम सिखर दिसो़म खोन संताल होड़ दो ओका तेको चालाव एना ?


 (क) सामत भुम 


(ख) सोमान ओत 


 (ग) मान भुम


 (घ) नोवा मोटरे ओकागे बाङ


उत्तर - क


Q39.संताल परगना रेदो ओका खोन होपोन को हेच् आकाना ?


(क) बिर भुम 


(ख) साँत दिसोम 


(ग) सिखर दिसोम 


(घ) आयरे कायडे खोन  


उत्तर - ख


Q40. पिल्चु बुढ़ी और पिल्चु हाड़ाम दो आकिन रेन कोड़ा - कुड़ी तिना़क् पा़रिस किन हा़टिञा को ताहेकना?


(क) मोड़ें


(ख) तुरई


(ग) एयाय


(घ)आरे 


उत्तर - ग


Q41. पिल्चु हाड़ाम - बुढ़ी रेन कोड़ा आर कुड़ीदो एयाय पा़रिस छाडा आर हों मोड़ें पा़रिस दो ओका रेको हा़टिञ एना ?


(क) खोज कामान


(ख) हिहिड़ी पिपिड़ी


(ग) सासांङ बेड़ा


(घ) कोंडा 


उत्तर - ग


Q42. हासारेन मानवा दो चिली ए लेबेद रापुत्लेत् किन ताँहेंकाना ? 


(क) बाना 


(ख) सेता 


(ग) हॉडू 


(घ) सिञ-सादोम 


उत्तर - घ


 Q43. माराङ ठाकुर दो हासा रेन चिली बेनाव लेत किना ?


  (क)  बारया मानवा 


(ख) हाकू 


(ग) होरो


 (घ) पोताम


उत्तर - क


 Q44. हाँस हाँसिल चेंड़े दो चेत चेतान रे, लावका लेकाकिन दाँड़ा बाडा़य कान ताँहेंकाना ?


 (क) घाँस 


(ख) फोतो 


(ग) बोरोफ 


(घ) दारे उत्तर 


उत्तर - ख


Q45. मालिन बुढ़ी दो ओका रेयाक् जिवी आ़गू लेदा ?


उत्तर :- साते रेयाक् 


इसे भी जरुर देखें 👇


माया जाल कहानी का प्रश्न उत्तर देखने के लिए यहां क्लिक करें 👇

माया जाल कहानी का प्रश्न उत्तर

माया जाल का विडियो YouTube पर देखने के लिए यहां क्लिक करें 👇 👇 👇 




लेबल:

शुक्रवार, 20 दिसंबर 2024

संताल आदिवासी का सोहराय पोरोब - संताली का़थनी आर गा़थनी किताब का सोहराय का दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर

 संताली का़थनी आर गा़थनी रेयाक् सोहराय रेयाक् दीर्घ आर बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड संताली 

संताल आदिवासी का सोहराय पोरोब कैसे मनाएं जातें हैं 

YouTube पर विडियो देखने के लिए यहां क्लिक करें 👇 👇 



प्रश्न 1. सोहराय रेन ओलोक्इच् दो ओकोय काना ?

उत्तर :- मानोतान केवल राम सोरेन 


प्रश्न 2. होड़ हो़पोनाक् सानाम खोन माराङ पोरोब दो ओकाटाक् काना ?

उत्तर :- सोहराय पोरोब 


प्रश्न 3. लोटा दाक् था़री दाक् आनते गुनी गुरीब सानाम को ओकोय दारामे ला़गित् को सापड़ाव आकाना ?

उत्तर :- सोहराय पोरोब ला़गित् 


प्रश्न 4. पुस चांदों सेटेर लेन खान ओका पोरोब सेटेरोक् काना ?

उत्तर :- सोहराय पोरोब 


प्रश्न 5. सेदाय आ़गिल हापड़ाम को दो सोहराय पोरोब ओका चांदों को पोरोबोक् कान ताहेंकाना ?

उत्तर :- आ़सिन आ़म्बास रे 


प्रश्न 6. आ़यनी बा़यनी का़पिल गाय दो धा़रती पुरीते ओकोय कोल लेदेया ?

उत्तर :- माराङ ठा़कुर 


प्रश्न 7. आ़द मानवा दो चेका काते आनाज को आरजाव लाक्आ ?

उत्तर :- बा़कुक् नाहेल ते सी काते 


प्रश्न 8. आ़द मानवा दो काडा डांगरा ओका खोन को ञाम आ़गू लेत् कोवा ?

उत्तर :- बिर खोन 


प्रश्न 9. सोहराय दो चेदाक् को पोरोबोका् काना ?

उत्तर :- गा़य डांगरा मानाव को ला़गित् 


प्रश्न 10. सोहराय पा़हिल हिलो़क् दो चेत् को मेताक्आ ?

उत्तर :- उमोक् 


प्रश्न 11. सोहराय दो ओकारेको पुजा़या ?

उत्तर :- गोड टा़न्डी रे 


प्रश्न 12. गोडेत दो चेकाय ला़गित् ओड़ाक् ओडा़क् गोड चावले उठा़वा ?

उत्तर :- सोहराय पोरोब ला़गित् 


प्रश्न 13. सोहराय गोड टा़न्डी रेदो सोहराय ओकायो पुजा़या ?

उत्तर :- नायके बाबा 


प्रश्न 14. गोड टा़न्डी रे नायके बाबा दो चेत् रेयाक् खोण्डे बेनावा ?

उत्तर :- होलोंङ रेयाक् 


प्रश्न 15. सोहराय पोरोब रे नायके बाबा दो चेत्ए चोडोरा माराङ ठा़कुर ञुतुम ते ?

उत्तर :- हा़ण्डी ( टुकुच् हा़ण्डी )


प्रश्न 16. गोड टा़न्डी रेदो चेलेको बोंगा कोवा ?

उत्तर :- सीम


प्रश्न 17. गोड टा़न्डी रे ओकोय गा़य बेले लेबेदा उनि दोको चेकाया ?

उत्तर :- सिंदुरायाको 


प्रश्न 18. गोड टा़न्डी रेयाक् बेले ओकोय गा़य लेबेद उनी रेन मा़लिक् दो चेत्ए लेखाक्आ ?

उत्तर :- आ़डी भा़गन होड़ 


प्रश्न 19. गोड टा़न्डी रे ओकोय रेन गा़य बेले लेबेदा उनी रेन मा़लिक् दो चेत् लागावाया ?

उत्तर :- मित् टुकुच् हा़ण्डी 


प्रश्न 20. गाय दो ओकाटाक् पोरोब रेको जागाव कोवा ?

उत्तर :- सोहराय पोरोब रे 


प्रश्न 21. सोहराय रेयाक् दोसार दिन दो चेत् दिन को मेताक्आ ?

उत्तर :- दाकाय दिन ( बोंगान दिन )


प्रश्न 22. माराङ बुरू का़डला़क् मातकोम 

          साकाम ञुरेन सागेन एन 

        मिहूं मेरोम आस दो धोराव एन 

नोवा सेरेञ दो ओका खोन हाताव आकाना ?

उत्तर :- सोहराय खोन 


प्रश्न 23. होपोन एरा मिसएरा दो जा़सती कायते ओकाटाक् पोरोब रेको नेवता आ़गू कोवा ?

उत्तर :-; सोहराय पोरोब रे 


प्रश्न 24. सोहराय रेयाक् तिसार हिलो़क् दो चेत् को मेताक्आ ?

उत्तर :- खुण्टा़व दिन 


प्रश्न 25. खुण्टा़व दिन दो दुवा़र रे चेले को खुण्टा़व कोआ ?

उत्तर :- काडा - डांगरा 


प्रश्न 26. खुण्टा़व दिन दो कोड़ाको काडा डांगरा खुण्टा़व ला़गित् ओकारे खुण्टी को बिदा ?

उत्तर :- कुल्ही रे 


प्रश्न 27. तोकोय काडा ला़ङ नोडोङेया भा़ई रे भा़ई ?

तोकोय काडा ला़ङ बाहेरेया भा़ई रे भा़ई ?

चेतान रेयाक् सेरेञ दो ओका हिलोक् रेयाक् सेरेञ काना ?

उत्तर :- खुण्टा़व हिलोक् रेयाक् 


प्रश्न 28. सोहराय रे खुण्टा़उ हिलोक् काडा डांगरा खुण्टा़व काते को चेका कोवा ?

उत्तर :- चारहाव कोवाको 


प्रश्न 29. सोहराय रेयाक् पोनाक् हिलोक् दो चेत् दिन को मेताक्आ ?

उत्तर :- जाले दिन 


प्रश्न 30. सोहराय रेयाक् मोड़ेंयाक् दिन दो चेत् दिन को मेताक्आ ?

उत्तर :- हाको काटकोम दिन 


प्रश्न 31. सोहराय घुरी फिरी घुरी रे यावाय रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

उत्तर :- केवल राम सोरेन 


प्रश्न 32. हा़ती सॉंव तेदो ओकाटाक् पोरोब को तुलना वाकादा ?

उत्तर :- सोहराय पोरोब 


प्रश्न 33. सोहराय पोरोब रे होपोन एरा मिसएरा बाङ नेवता लेको खान ओनको रे चेत् प्रभाव पाड़ाक्आ ?

उत्तर :- मोने खाटोक् ताकोवा 


प्रश्न 34. गोड टा़न्डी रे पूज़ाको ला़गित् सीम दो ओका रेको ञाम कोवा ?

उत्तर :- ओड़ाक् ओड़ाक् को उठा़व कोवा 


प्रश्न 35. गोड टा़न्डी रेदो प्रसाद लेकाते चेत् को ञुया ?

उत्तर :- हा़ण्डी ( टुकुच् हा़ण्डी )


प्रश्न 36. गोड टा़न्डी खोन तुम्दाक् रू रूते ओका तेको चालाक्आ ?

उत्तर :- ओड़ाक् ते 


प्रश्न 37. सोहराय भोर कुड़ी दो ओकोय जिमा़ रेको ताहेंना ?

उत्तर :- जोग मांझी जिमा़ रे 


प्रश्न 38. गाय जागाव दो ओकोय ओड़ाक् खोन को एहोबा ?

उत्तर :- पारानीक् ओड़ाक् खोन 


प्रश्न 39. गाय दो ओकोय को चुमा़ड़ा कोवा ?

उत्तर :- कुड़ी होड़ 


प्रश्न 40. कोड़ा को दो गाय जागाव पुरा़व काते चेत् को चेकाया ?

उत्तर :- डाण्टा को दोना 


प्रश्न 41. आंराड़, का़पी, तारवाड़े एमान खाण्डा दो ओकाटाक् पोरोब रेको साफाया ?

उत्तर :- सोहराय पोरोब रे 


प्रश्न 42. सेदाय दो सोहराय रे कुड़ी कोड़ा ऐनेच् मोकोय काते ओकारेको गितिच् कान ताहेंकाना ?

उत्तर :- जोग मांझी ओड़ाक् रे 


प्रश्न 43. सोहराय रेयाक् मुचा़त् दिन दो चेत् दिन को मेताक्आ ?

उत्तर :- हाको काटकोम दिन 


प्रश्न 44. होड़ होपोन दो ओकाटाक् पोरोब रे डबला डबला को खोरोचा ?

उत्तर :- सोहराय पोरोब रे 


का़थनी आर गा़थनी का गो पारसी आर साहित्य का YouTube पर विडियो देखने के लिए यहां क्लिक करें 👇 👇👇





लेबल: ,

11वीं 12वीं का का़थनी आर गा़थनी का गो पारसी आर साहित्य का महत्वपूर्ण दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड

  क्लास 11वीं 12वीं का़थनी आर गा़थनी रेयाक् गो़ पा़रसी आर साहित्य रेयाक् कुकली आर ला़ना़य 

YouTube रे विडियो ञेल ला़गित् नो़डे जोटेदमे 👇 👇 👇 



प्रश्न 1. गो़ पा़रसी आर साहित्य रेन ओलोक् इच् दोय ओकोय काना ?


उत्तर :- श्री ठाकुर प्रसाद मुर्मू


प्रश्न 2. गो़ पा़रसी मेनते आम चेत्एम बुझा़वाक् से गो़ पा़रसी से जानाम पा़रसी दो चेत् काना ?


उत्तर :- गो - बाबा ओका पा़रसी तेकिन रोड़ा आर गिदरा़ आकिनठेन खोन ओका पा़रसी को चेदा ओना गे गो पा़रसी से जानाम पा़रसी दो को मेताक् काना ।


प्रश्न 3. ओन्तोर काथा से मोने रेयाक् काथा रोड़ ओ़डोंङ ला़गित् दो चेत् माध्यम से जा़रिया बोन ञाम आकादा ?

उत्तर :- गो़ पा़रसी


प्रश्न 4. गो़ पा़रसी बाङ बाडाय होड़ दो़ चेत् बाराग कानाको ?

उत्तर :- गोगो बाबा बा़नुक् को लेखा को टुवा़र गेया


प्रश्न 5. जाहां रेगे होड़ दोयम दोय ताहेंन जिवी राड़ेच् रो़ड़ आर रा़ड़ दो चेत् रेय ञाम एदा ?

उत्तर :- गो़ पा़रसी रे


प्रश्न 6. आ़डी दिन हा़बिच् आबो दो़ चेत् बो देया गिडी वाकात् ताहें काना ?

उत्तर :- गो़ पा़रसी


प्रश्न 7. ओकोय कुरूमुटू ते नावां काते गो़ पा़रसी दुक्ला़ड़बो एहोप् आकान आर गो़ पा़रसी ते हों ओलोक् पाड़हाक् बो चेत् जोङ काना ?

उत्तर :- नाहाक् ओनोलिया़ कोवाक् कुरूमुटू ते


प्रश्न 8. ओनोल का़हनी से सेरेञ दो़ चेत् तेबो सोदोर दाड़ीक्आ ?

उत्तर :- साहित्य ते


प्रश्न 9. मोने रेयाक् काथा ओन्तोर रेयाक् भाव रोड़ ओडोङ काथा ओडोङ साना बोना नोवा दो़ मानवा कोवाक् चेत् काना ?

उत्तर :- विशेषता से खास गुण काना


प्रश्न 10. दिसोम सा़धिन एन ताबोन खान चेत् रेयाक् ओवसोर बोन ञाम केदा ?

उत्तर :- जानाम पा़रसी से गो़ पा़रसी ते ओलोक्- पाड़हाक् रेयाक्


प्रश्न 11. साहित्य होतेते मोन रेयाक् काथा ला़ई ओ़डोङ दो़ होड़ हो़पो़न ताला रे चेत् कारोन ते आ़डी विलोम ते हेच् आकाना ?

उत्तर :- कारोन दो ओ़लो़क् -पाड़हाक् रेयाक् कोमती गे


प्रश्न 12 . निताक् ओक्ते रे होड़ होपोनाक् मोन दो़ ओका सेच् ओर आकान ताबोना ?

उत्तर :- ओ़लो़क् -पाड़हाक् सेच्


प्रश्न 13. ओ़लोक् पाड़हाक् होड़ दो मोने रेयाक् काथा रोड़ ओ़डोङ काथा ओडोङ ला़गित् चेत् जा़रिया़ से माध्यम बो ञाम आकादा ?

उत्तर :- साहित्य माध्यम ते


प्रश्न 14. जोम ञू काते दो़ लाच् बिक्आ , बुद्धि, दिसा़ आर मोंज आ़इका़उ रेयाक् रेंगेच् तेताङ दो़ चेत् ते बिक् ताबोना ?

उत्तर :- साहित्य ते


प्रश्न 15. साहित्य चोरचा से साहित्य बाबोत् गालमाराव दो़ चेत् काना ?

उत्तर :- नेबेतार आ़री चा़ली रेयाक् मित् हा़टिञ काना


प्रश्न 16. साहित्य दो चेत् रेयाक् आ़रसी काना ?

उत्तर :- सोमाज रेयाक्


प्रश्न 17. सोमाज रेयाक् आसोल मूठा़न दो़ चेत् रे ञेल ञामोक् काना ?

उत्तर :- साहित्य रे


प्रश्न 18. मोज साहित्य पाड़हाव काते दो़ चेत् पोरहो बो ञामा ?

उत्तर :- रा़सका़ बो ञामा


प्रश्न 19. साहित्य रेयाक् आसोल जोस ते दो चेत् काना ?

उत्तर :- साहित्य रेयाक् आसोल जोस ते दो़ बेसतेत् काना आरे बेस बोन गेया


प्रश्न 20. मोने रेयाक् छाप दो़ चेत् तेबो ञेल ञाम एदा ?

उत्तर :- साहित्य ते


प्रश्न 21. ओन- धोन रेयाक् बेबोस्ता रे ओकोय गुति दा़सी लेका दोहो वाकात् बोना ?

उत्तर :- पूंजीवाद


प्रश्न 22. सोमाज रेन होड़ नावां चेतान, नावां उदगा़उ , नावां होर दो ओकोये उदुक् आबोश काना ?

उत्तर :- साहित्य


प्रश्न 23. बेगार -बेगार सुबा़, बेगार -बेगार धोरोम रे हा़टिञ काते रेहों चेत् लेकान बाहा माला तेबोन तोल मित् आकाना ?

उत्तर :- साहित्य


प्रश्न 24. साहित्य दो सोमाज रेन होड़ नावां चेतान, नावां उदगा़उ, नावां होर उमुल सांच-मांच ते चेतए एमाबोन काना ?

उत्तर :- मोने बाहलाव


प्रश्न 25. दारा कान पिड़ही ला़गित् भाव रेयाक् इता़ रा़नु दो़ चेत् रे बा़न्दी दोहो वाकाना ?

उत्तर :- साहित्य रे


प्रश्न 26. भारत आबोरेन ओकोय कानाय ?

उत्तर :- गो़ दिसा़म


प्रश्न 27. जाहेर एरा लेका ऊपताय, देच् आकान कुल रे , दिपिल रे दा़उड़ा़ दाका आर ती रे आक् सार, नुय दोय ओकोय काना ?

उत्तर :- भारत गो दिसा़म


प्रश्न 28. भारत गो दिसा़म दुकला़ड़ दो जोतो होड़ाक् धोरोम गे, नोवा दो चेत् होत् तेबो चेत् दाड़े केया ?

उत्तर :- साहित्य होतेते


प्रश्न 29. 1962 आर 1971 साल रेदो ओकाकिन दिसा़म आबो दिसा़म रेदोकिन धावा लाक्आ ?

उत्तर :- चीन आर पाकिस्तान


प्रश्न 30. आबो रेन जानाम दाता तोवा दारे गो़ दिसा़म दो ओकोय कान ताबोनाय उनियाक् दो चेत् ञुतुम कान ताया ?

उत्तर :- भारत गो दिसा़म

लेबल:

गुरुवार, 5 दिसंबर 2024

क्लास 9वीं 10वीं का का़थनी आर गा़थनी का पोनया गाते का़हनी का बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड

 9वीं 10वीं पोनया गाते का़हनी रेयाक् बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर जैक संताली प्रश्न  




प्रश्न 1. पोनया गाते का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

उत्तर :- तुमालाक् काना 


प्रश्न 2. सेताय हाड़ाम एन खान किसा़ंड़ दोय चेका केदेया ?

उत्तर :- ओड़ाक् खोने लागा ञिर किदिया 


प्रश्न 3. सेता दो किसांड़ ओड़ाक् खोन ओ़डो़ङ काते होर - होर ते रे ओकोय ञाम किदिया ?

उत्तर :- सिम सा़ण्डी 


प्रश्न 4. किसा़ड़ दो सेता ओड़ाक् खोन चेदाक्ए लागा ञिर किदिया ?

उत्तर :- हा़डा़मेनते 


प्रश्न 5. कुला़य गोच् दो ओकोय चालाक् कान ताहेंकाना ?

उत्तर :- सेता 


प्रश्न 6. सिम सा़ण्डी दो चेदाक्ए दा़ड़ जोङ कान ताहेंकाना ?

उत्तर :- गोच् बोतोर ते 


प्रश्न 7. सिम सा़ण्डी ताको ओडा़क् रेदो तिना़क् पेड़ाको हेच् आकान ताहेंकाना ?

उत्तर :- पोनया पेड़ा 


प्रश्न 8. सेता आर सिम सा़ण्डी दो चालाक् चालाक् ते होर रे ओकोय सांव किन ञपाम एना ?

उत्तर :- पुसी सांव 


प्रश्न 9. पुसी दो किसा़ड़ ओड़ाक्‌ खोन चेदाक्ए दा़ड़ जोङ कान ताहेंकाना ?

उत्तर :- रूहा़त् बोतोर ते 


प्रश्न 10. पुसी दो रूहेत् बोतोर ते दा़ड़ जोङ कान ओक्ते रे ओकोय किने ञाम केत् किना ?

उत्तर :- सेता आर सिम सा़ण्डी 


प्रश्न 11. सेता, सिम सा़ण्डी आर पुसी दो चालाक् चालाक् ते ओकोय सांव को ञापाम एना ?

उत्तर :- गाधा सांव 


प्रश्न 12. गाधा दो किसा़ड़ ओड़ाक्‌ खोन चेदाक्ए दा़ड़ जोङ कान ताहेंकाना ?

उत्तर :- रूहेत् बोतोर ते 


प्रश्न 13. सेता आर गाधा दो ओत रेकिन गितिच् एना पुसी आर सिम सा़ण्डी दो ओका रेकिन गितिच् एना ?

उत्तर :- दारे चोट रे 


प्रश्न 14. सेता, सिम, पुसी आर गाधा दो सेताक् एन चालाक् ते बिर भितरी रे चेत् को ञाम केदा ?

उत्तर :- रा़पुत् ओड़ाक् 


प्रश्न 15. बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् रेदो चेले को ताहेंन कान ताहेंकाना ?

उत्तर :- कोम्बड़ो 


प्रश्न 16. कोम्बड़ो दो होड़ाक् ओन - धोन लूट आ़गू काते ओका रे को दोहोयेत् कान ताहेंकाना ?

उत्तर :- बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् रे 


प्रश्न 17. कोम्बड़ो दो बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् खोन चेदाक् को दा़ड़ केदा केदा ?

उत्तर :- पोनया गातेवाक् गोन्दराव आंजोम ते 


प्रश्न 18. पोनया गाते सेता, सिम, पुसी आर गाधा दो ओकारे ताहेंन को गोटा केदा ?

उत्तर :- बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् रे 


प्रश्न 19. बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् रे पुसी दो ओकारे गितिच् एना ?

उत्तर :- चुल्हा़ भितरी रे 


प्रश्न 20. बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् रे सेता दो ओकारे गितिच् एना ?

उत्तर :- दुवा़र फेड रे 

On YouTube video link 🔗 नो़डे जोटेदमेनो़डे जोटेदमे

प्रश्न 21. बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् रे गाधा दो ओकारे गितिच् एना ?

उत्तर :- ताला राचा रे 


प्रश्न 22. बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् रे सिम सा़ण्डी दो ओका रे गितिच् एना ?

उत्तर :- सा़ड़िम चेट रे 


प्रश्न 21. चुल्हा़ भितरी रे गितिच् आकान पुसी मेत् दो ओकोय होटोर केदा ?

उत्तर :- कोम्बड़ो 


प्रश्न 22. सेता दो ओकोय गेर केदिया ?

उत्तर :- कोम्बड़ो 


प्रश्न 23. बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् कोम्बड़ो डेरा रे चेले दुश्मन को डेरा एना ?

उत्तर :- पोनया गाते जानवार 


प्रश्न 24. पोनया गाते का़हनी रेदो ओकोय ओकोय जानवार को ताहें काना ?

उत्तर :- सेता , सिम सा़ण्डी, पुसी आर गाधा 


प्रश्न 25. पोनय गाते जानवार दो आकोवाक् मुचा़त्

 जिनगी ओकारे ताहे काते को खेमाव केदा ?

उत्तर :- बिर भितरी रा़पुत् ओड़ाक् रे 


YouTube रे video ञेल ला़गित् नो़डे जोटेदमे 👇👇👇





लेबल:

सोमवार, 2 दिसंबर 2024

11वीं 12वीं क्लास का हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो़ कहानी का दीर्घ एवं बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर

 हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो़ रेयाक् कुकली आर ला़ना़य JAC board santhali question answer 

YouTube रे video ञेल ला़गित् नो़डे जोटेदमे 👇 👇 👇 



प्रश्न 1. माया जाल पुथी रे मिनाक्आ 'हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो' का़हनी रेन ओलोक्इच् दो ओकोय काना ?

उत्तर :- मानोतान भागवत मुर्मू " ठाकुर" 


प्रश्न 2. हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो़ का़हनी लेकाते रा़मू आर रा़नी दो जाव सेरमा ( प्रति साल) चेले किन सांगेयेत् को ताहें काना ?

उत्तर :- गिदरा़


प्रश्न 3. रा़नी दो ओकोय ठेनाक् रान कोय काते जोमे मेन केदा ?

उत्तर :- बाजू एंगात् ठेनाक् रान 


प्रश्न 4. रा़नी आर रा़मू ताकिन दो़ तिना़क् किन गेले - बालेवान ताहें काना ?

उत्तर :- गेल गोटेन 


प्रश्न 5. रा़नीयाक् होड़मो रेदो़ तिना़क् चांदों रेन गिदरा़य ताहें काना ?

उत्तर :- मोड़ें चांदों 


प्रश्न 6. रा़मू रेन ओड़ाक् होडा़क् दो चेत् ञुतुम ताहें काना ?

उत्तर :- रा़नी 


प्रश्न 7. रा़मू दो आच् रेन ओड़ाक् होडा़क् काथा दो चेत् रे गितिच् काते ए आ़ञजोम केदा ?

उत्तर :- घांजलोंङ पारकोम रे 


प्रश्न 8. रामू दो तिना़क् हा़बिच्ए ए पाड़हाव आकान ताहें काना ?

उत्तर :- मिडिल पास 


प्रश्न 9. रा़मू दो चेत् रेयाक् ए का़मी कान ताहें काना ?

उत्तर :- आ़को आतो़ स्कूल रे गुरूजी रेयाक्ए का़मी कान ताहें काना ।


प्रश्न 10. रा़मू दो गुरूजीक् रेयाक् चांदों रे तिना़क् टाका दारमाहा दोय ञामेत् ताहें काना ?

उत्तर :- पो़न इसी टाका चांदों रे 


प्रश्न 11. रामू तेको ओड़ाक् रे जोजोम होड़दो तिना़क् होड़को ताहें काना ?

उत्तर :- गेल - बार गोटेन 


प्रश्न 12. रा़मू दो तिना़क् बोछोर गान रेने ताहें काना ?

उत्तर :- पो़न गेल बोछोर 


प्रश्न 13. रामू वाक् दो तिना़क् होरोक्आ ताहेंकान ताया ?

उत्तर :- मित् टेच् धुती आर मित् टेच् आंगहरोप 


प्रश्न 14. सामू रिनिच् ओड़ाक् होड़ दो ओकोयाक् रान जोम तेय बेंडाव एना ( गोच् एनाय) ?

उत्तर :- बाजू एंगात् ठेनाक् रान जोम ते 




प्रश्न 15. रामू तकुआ मामा ओड़क् दो ओकारे ताहे कान ?

उत्तर :- रा़नी ताकुवाक् आतो रे 


प्रश्न 16. रा़नी रेन गाती कुड़ीयाक् दो चेत् ञुतुम ताहें कान ताया ?

उत्तर :- रामनी 


प्रश्न 17. रा़नी तेको कुल्ही मुचा़त् रे दो चेत् गाडा ताहें काना ?

उत्तर :- बाॅंसना़इ गाड़ा


प्रश्न 18. हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो़ का़हनी लेकाते आबो दिसोम रे जाव सेरमा तिना़क् होड़बो साॅंगेक् काना ?

उत्तर :- मित् करा़ड़ होड़ 


प्रश्न 19. सालो़मी दो ओकोय होपोन एरा ताहें काना ?

उत्तर :- बड़का होपोन एरा 


प्रश्न 20. सालो़मी दो तिना़क् हा़बिच्ए पाड़हाव आकान ताहें काना ?

उत्तर :- मेट्रिक पास 


प्रश्न 21. सालोमी दो चेत् का़मीय ञाम आकात् ताहें काना ?

उत्तर :- पाम सेविका 


प्रश्न 22. गिदरा़ बांङ होयोक् ला़गित् दो ओकोय- ओकोय याक् ओपारेशन होयोक् काना ?

उत्तर :- हेरेल आर मायजिउ बाना होड़ाक् गे 


प्रश्न 23. हास्पताल  रेयाक् कान्धा खोन ओडोङ काते कुड़ी डाक्टोर दो रा़मू चेत् ए मेतादेया ?

उत्तर :- साबास रा़मू भा़रया़य हेच् एनतामा 


प्रश्न 24. हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो़ का़हनी रे ओपारेशन दो ओकोयाक् होय लेना ?

उत्तर :- रा़मू वाक् 


प्रश्न 25. हेरेलाक् ओपारेशन होयोक् रेदो तिना़क् सोमोय लागा काना ?

उत्तर :- 10 मिनिट गे 


हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो़ कहानी का अति दीर्घ प्रश्न उत्तर जैक बोर्ड संताली प्रश्न Jac board santhali Subjective Question Answer 


प्रश्न 26 . माया जाल पुथी रे मिनाक्आ हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो़ का़हनी खाटो ते ओलमे ?


उत्तर :- माया जाल पुथी रे मिनाक्आ हुडिञ घारोंज रे गे सुक दो़ का़हनी रेन ओनोलिया़ दो मानोतान चैतन्य कुमार मरण्डी 'आरसाल' गे । नोवा का़हनी दो आ़डी सोरोस का़हनी कान ताया। नोवा का़हनी रेदो आ़डी बेस ते ला़य सोदोर आकादा जे आबो जनसंख्या वृद्धि रे चेत् लेका बोन नियन्त्रण दाड़ीक्आ।

               मित् दिन रानी दो रामूय मेताय काना नोक्य जाव सेरमा मित् टेलाङ सोंगेंयेत् कोआ , बांङ खान निया़ दोम दो बा़जू एंगाताक् रान हाताव कातिञ जोम। गेल गोटेन मालाङ गेले- बालेवान, आर हों नोक्ओंय मोंड़े चांदों रेयाक् मेनाक्आ। आर नोंका आकाल रेदो चेकातेलाङ आ़सुल कोवा।

         रामू दो मिडिल पास काते आको आतो स्कूल रेगे चेचेत् गुरूजीय ताहें काना। उनी दो रोड़ रूवा़ केदा बा़जू एंगाताक् रान दो बा़ङ बेस ताया। आरहों रामु दोय मेन केदा नोवा दो आलाङ मोतोवाक् दो बाङ , आबो दिसोम रेन जोतो होड़ाक् काथा काना। 

       मित् दिन बाड़का होपोन एराय ला़य आदिञा गिदरा - पिदरा़ होय ओचोको दो अपनार ती रेयाक् काथा काना। नोवा रेयाक् दो आयमा उपा़य मेनाक्आ लागाव बाला हों आर बाङ खान ओपारेशन ओचो दाड़े कोक्आ।

       आदो रामू दो नावा पेड़ा हेच् तायोम रा़नी ओपारेशन ओचोय मेनवाना। आदो अस्पताल रे नावा पेड़ा हेच् एन तायाम रानी दो कोमजोर गे ताहें कान ते रानी दो बाय ओपारेशन ओचो लेदिया। आर कुड़ी डाक्टोर दो रा़मूय मेता देया जे हेरेलाक् हों ओपारेशन दो आसान ते आर 10 मिनिट रेगे होयोक्आ । ओनाते रामू दो आच् गे ओपारेशन ओचो येना। आर नोवा ढेर गिदा़र पिदा़र खोन दो छुटकारा किन याम केदा ।


लेबल: