गुरुवार, 13 फ़रवरी 2025

JAC board 11th 12th ka संताली अति लघु उत्तरीय प्रश्न एवं लघु उत्तरीय प्रश्न

 JAC board 11th 12th ka संताली अति लघु उत्तरीय प्रश्न एवं लघु उत्तरीय प्रश्न 

जैक बोर्ड का संताली प्रश्न उत्तर

  जाहां गे मोंड़े गोटेच् रेनाङ जोबाबा एममे :

                              (  2 × 5 = 10 )

1. संताली पद्य संग्रह पुथी दो ओकोय ए सापड़ाव आकात् आ ? ओलमे।

    

उत्तर :- मानोतान डॉ. कृष्णचन्द्र टुडू 


2. माया जाल पुथी रेन सासापड़ाव कोदो ओकोय ? ओलमे ।


उत्तर :- मानोतान डॉ. डोमन साहू "समीर" , मानोतान पद् म  श्री भागवत मुर्मू " ठाकुर" आर मानोतान लक्ष्मी नारायण मुर्मू " पानीरपियो "


3. 'सिरजोन' गायान लेकाते, गायान रेया: ' तत्व ' तेतेद दो तिना: आ ? ओलमे।


उत्तर :- 'सिरजोन' गायान लेकाते, गायान रेया: 'तत्व' तेतेद दो पेया:आ । ओना तेतेद कोदो - होय , दा: आर हासा काना।


4. संताली पा़रसी उनुरूम पुथी दो ओकोये ओल आकात्आ ? ओलमे।


उत्तर :- डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू 



5. तिरी पुथी रेन ओनोलिया़ दो ओकोय ? ञुतुम ओलमे।


उत्तर :- मानोतान हरिहर हॉंसदा 


6. ओनोड़हें रेदो तिन: "रस" तांहेंना ? ओलमे।


उत्तर :- संताली ओनोड़हें रेदो आरे (9) लेकाना: रासा से सर मेना:आ । 

1. दुला़ड़न रासा (श्रृंगार रस)

2. लॉंदावान रासा (हास्य रस)

3. भावनावान रासा  (करूणा रस )

4. दाड़ेयान रासा ( वीर रस)

5. रा़गियान रासा (रौद्र रस)

6. बोतोरान रासा (भयानक ‌रस)

7. आ़ड़ीसान रासा ( वीभत्स रस )

8. हाहाड़ावान रासा ( अद्भुत रस)

9. धिरान रासा ( शांत रस)


7. सिरजोन गायान रे 'रिमिल' दो ओकोय कानाय ?

 उत्तर :- मित् तिरला़ होपोन 


संताली व्याकरण ञुनुम Santhali Grammar पढा़व ला़गित् नोडे जोटे दमे 👇👇👇

Santhali Grammar ka Subjective Question answer 

              Section - B 

            ( लघु उत्तरीय प्रश्न )


प्रश्न 8. " डुगू " का़हनी खाटो ते ओलमे ।

   (जैक बोर्ड रे बार साल हेच् रूवा़ड़ आकान नोवा प्रश्न दो) 

    उत्तर  :-   माया जाल पुथी रे मिनाक्आ डूगू कहानी दो श्री ठाकुर प्रसाद मुर्मू ओलाक् मित् सोरोस मनोवैज्ञानिक कहानी गे।

       आदो बाबू एंगात दो दिना़म गे बाबू आपात दो पूसी होपोन आ़गूये मेताया। आदो बाबू एंगात दोय लांदावाया - 'आठकुड़ा ओडा़क् रेगे पुसी दोको साजावक्आ आबो नोण्डे गिदा़र - पिदा़र ओडा़क् रेदो जेल - हाको हों सुक ते बाब जोम दाड़ेयाक्आ '।मित् दिन बाबू आपात दो खालखो पियोन पुसी होपोन आगूय मेता देताहें काना आर बाबू आपात दो उनी पुसी ओड़क् तेय आ़गू तोरा केदेया।

       पुसी होपोन दो बेस मोटा भा़बूय ताहेंकान ते उनी दोको ञुतूम केदेया डुगू। हापता गान तायोम डूगू दोय ओकायेन चो । बांङमा काथाय डूगू दो बाड़गी पाहटा रेन हिसा़लिया़ पुड़सी को तोल दोहो लेदेया । आर हों पुसी दोय हेच् रूवा़ड़ एना।

   मित् दिन ञिंदा़ हाको उतू को जोजोम कान ताहेंआ । आदो डूगू हों हाको उतूय जोम कुम्बड़ू केत् ते मित् चा़टू को एमादीया आर डूगू दोयम ञिर केदा। उन हीला़ ञिंदा़ दो बाय हेंच् लेना 

    उन खोन गे आदो डूगू दो मित् एटाक् जूदोरे आलमूनियम थारी रे दाका दोको एमाया। 

डाबरा़ साफाई ते मोज गेय ञेलोक्आ ।

        मीत् दिन डूगूय आक् एना उन हीला़ ञिंदा़ दो बाबू एंगात गूनन भाबना ते बाय जा़पी दाड़ीयादा। आदो बाबू आपात जा़पी खेने एभेनेना आर बाबू एंगाताक् पारकोम से ए कोयोक् केद मा एकेन बाबू गिदरा़ गेम जा़पित् जोंङ खाने ञेल केंदे। आदो उने बाबू आपात दो पाखा रेयाक् पिस्तौल हामेट काते बाबू एंगात सेंदरा राचा सेच्ए ओडूंङ एना। ञिंदा़ दो मित् बाजाव ते मोड़ें मिनट बाकी ताहें काना। 

                     उनी दो बाबू एंगात पा़चरी कोंड़ रे आ़डी मोन दुःखी दुड़प आकाने ञाम केदेया। आदो आडी दुला़ड़ ते ओड़ाक् तेय होहो आदेर केदेया। आर बाबू एंगात हों बाबू गिदरा़ हा़म्बुत् कातेए गितीच् हापे एना ।  

        डूगू गोच् खोबोर दो दाक् राक्काप इच् फा़गुआ भा़रयी बाबू आपात ला़य आदेये । उनी दो हिसा़लिया़ पुड़सी डूगू बाये ञेल लेत् कोवा।

     आदो ओना डुगू वाक् अलमुनियम था़री दो का़ड़मी निम्मी माये गिडी कात् ताया। आदो डूगू दो आर तिसहों ओना अलमुनियम था़री रे तोव दाका जोम दो बाय हेच् रूवा़ड़ लेना।


प्रश्न 9. को़चे कोपाल का़हनी खाटो ते ओलमे।

उत्तर :- माया जाल पुथी रे मिनाक्आ को़चे को़पाल का़हनी रेन ओलोक्इच् दो मानोतान शिकार किस्कू 'शिका़रिया' गे। नोवा का़हनी दो आ़डी सोरोस का़हनी काना। नवा का़हनी रेदोय ला़य आकादा चेत् लेका मित् किसा़ड़ होड़ दो दुड़ूप् काते होंको जोमलोलोक् काना आर चेत् लेका रेगेंच् होड़ दो दिन भोर खाटाव काते उदगा़र दाक् जोरो काते रेहों मित् बिता़ लाच् हों बाङ पेरेजोक् काना आर सोतोक् सोमुङ जिवी हों बांङ सोकुक् काना।


मित् दिन गिदरा़ चुनू दो़य सेरेञ केदा 

" नाले बोयहा दो़ ना़डीले सॉंगेया,

जो़तो़ बौयहा गे तोगें भागवा ।

माञजानले जोम खान केदो़क् दो़ बाङ

सेरमा रेन जो़लो़क् निपिल ले लेखाकोआ।"

चुनू वाक् नोवा भावना पेरेच् सेरेञ आञ्जोम ते हिडिर मेंनते मेंत् दाक् जोरोयेन ताया आर आ़डी गा़हिर हुदिस रेय पड़ाव एना।

    एना़क् खान गे चुनू आपात दो हासा ला खोने हेंच् एना। आर नोंङका भावना ञेलते कुली केदेया चेतएम हुदिस काना चुनू एंगात। मेनखान एंगातते दो हुदिस रेयाक् भोंङ काथा दो बाय ला़य लेक्आ।

   चुनू आपात दो दिन भार हासा ला काते मोठे बार टाकाय ञामे ताहे़ काना आर ओना तेदो भाला तिना़क् को जोम कुला़क्आ पोनया गिदरा़ आर आकिन जुरी पा़री जोतो ते तुरूय होड़। मित् सांज को जोम खान बार सांज दोको उपा़सा। 

नोओ नोङका रेंगेंच् होड़ दो दिन भार का़मी काते हों जोम हों बाको कुला़क्आ आर किसांड़ होड़ ओड़ाक् रे दुड़ुप् काते गे जोमा़क्ए एसेत् एत् कोवा। 

आर चुनू आपात दो हासा लाठेन गे दाड़ी दो ञुर चाबायेन ताया आर रूवा हों ञाम केदेया। चुनू आपात रुवा ञाम केदे खान उनको दो आर ते को लांङगा चाबा येना। चुनू एंगात दो चुनू आपात बिसी ला़गित् आयमा लेका कुरू मुटू लेत गेया मेनखान बाय बिस लाड़ेयादिया । आर मित् दिन चुनू आपात दोय बा़गियाक् कोवा। नोवा खोबोर आतो रेन होड़ को बाडाय केत् खान चुनू एंगात दोको मेताया जे नुय गे चुनू आपात दोय  जोम केदेया, आयमा होड़ आयमा लेका को मेताया ओना दिक ते उनी होंय गोच् एना। 

Blogger home page site ka link 🔗 https://sksanthalitrick.blogspot.com/

लेबल:

मंगलवार, 11 फ़रवरी 2025

Santali Grammar ka Subjective Question Answer -संताली व्याकरण लेकाते ञुनुम (संज्ञा) दो चेत् को मेता: आ ? तिना़क् लेकाना ?

 Santhali Subjective Question Answer Grammar ka


प्रश्न 1. संताली व्याकरण लेकाते ञुनुम (संज्ञा) दो चेत् को मेता: आ ? तिना़क् लेकाना ? जोतो रेनाक् काथा को ओलमे ?


उत्तर :- जाहॉंय होड़, जाहॉंन जानवार , जाहॉंन जायगा से जाहॉंन जिनिस रेयाक् ञुतुम गे ञुनुम से संज्ञा दोको मेताक् काना ।


संताली व्याकरण लेकाते ञुनुम दो बार हा़टिञ रे हा़टिञ आकाना:- 

(1) बेनाव आकान लेकाते 

(2) माने लेकाते 


(1) बेनाव आकान लेकाते ञुनुम दो पे हिड़ीञ रे हा़टिञ आकाना:- 

(क) बेखांड ञुनुम (रूड़ संज्ञा)

(ख) जोडा़व ञुनुम ( यौगिक संज्ञा)

(ग) जोड़ बेखांड ञुनुम ( यौगरूढ़ संज्ञा)


(क) बेखांड ञुनुम :- बेखांड ञुनुम दो ओना ञुनुम काना, ओकाटाक् रेयाक् साबाद केचाक् ( शब्द खाण्ड) दो बेमानेवानाक् ( निरर्थक) गेया। जे लेका उल जुदी उल साबाद उ आर ल केचाक् लेखान नोवा रेयाक् दो जाहांन माने दो बाङ होय दाड़ेयाक्आ ।ओना इया़ते नोङकान साबाद दो बेखांड ञुनुम काना।

जे लेका - उल, था़री, डा़र, लाच् एमान।


(ख) जोड़ाव ञुनुम :- जोड़ाव ञुनुम दो ओना ञुनुम काना ओकाटाक् दो बारया मानेवानाक् साबाद जोड़ाव काते बेनाव काना।‌ जे लेका बाबा, जुदी बाबा साबाद बा + बा केचाक् लेखान, ओना केचाक्आका साबाद रेयाक् माने हों ओना माने गे होयोक्आ, ओकाटाक् दो आ़वरी केचाक् रे ताहेंकान । नोङकान साबादको दो जोड़ाव ञुनुम दो मेताक् काना।

जे लेका :- गो़गो़, बाबा‌, दादा, दीदी एमान।


(ग) जोड़ बेखांड ञुनुम :- जोड़ बेखांड ञुनुम दो ओना ञुनुम काना ओकाटाक् दो साबाद केचाक् रेयाक् माने बा़गी काते एटाक् माने होयोक् काना।

 जे लेका :- एंगात् + आपात = ओवारिस ।


(2) माने लेकाते ञुनुम दो मोड़ें हा़टिञ रे हा़टिञ आकाना :- 


(क) जा़त ला़ला़याक् ञुनुम ( जातिवाचक संज्ञा)

(ख) होड़ ला़ला़याक् ञुनुम ( व्यक्ति वाचक संज्ञा)

(ग) ढा़उ ला़ला़याक् ञुनुम ( भाववाचक संज्ञा)

(घ) दो़ल ला़ला़याक् ञुनुम ( समुह वाचक संज्ञा)

(ङ) दो़रो़ब ला़ला़याक् ञुनुम ( द्रव्य वाचक संज्ञा)


(क) जा़त ला़ला़याक् ञुनुम :- ओका ञुनुम होतेते मित् टेन जा़त भोर रेनको बाडायोक्आ , ओना गे जा़त ला़ला़याक् ञुनुम दोको मेताक् काना ।

 जे लेका - होड़, आतो, गा़य, मेरोम, बुरू एमान।


(ख) होड़ ला़ला़याक् ञुनुम :- ओका ञुनुम होतेते मित् खास होड़, खास जायगा, खास जिनिस बाडायोक्आ , ओना गे होड़ ला़ला़याक् ञुनुम दोको मेताक् काना ।

 जे लेका - तिलका मांझी, दुमका, गोड्डा, माराङ बुरू एमान।


(ग) ढा़उ ला़ला़याक् ञुनुम :- ओका ञुनुम होतेते जाहॉंयाक् से जाहॉंनाक् रेयाक् गुन,दोसा से ढा़उ बाडायोक्आ ओना गे ढा़उ ला़ला़याक् ञुनुम दोको मेताक् काना। 

जे लेका - दिलगा़रिया , सुक, दुक , ओनोड़हिया़ एमान।


(घ) दो़ल ला़ला़याक् ञुनुम :- ओका ञुनुम होतेते जाहॉंन जिनिस से आयमा होड़ जावरा आकान रेयाक् बाडायोक् ओना गे दो़ल ला़ला़याक् ञुनुम दोको मेताक् काना। 

जेलेका - भीड़, मेला, हा़टिया़ , पुंजी एमान।


(ङ) दो़रो़ब ला़ला़याक् ञुनुम :- ओकाटाक् ञुनुम दो सोङ, पा़यला़ , नाप तुला़ ते कार बारोक् काना से जाहॉंटाक् ञुनुम दो बाबो लेखा दाड़ेयाक्आ ओना गे दो़रो़ब ला़ला़याक् ञुनुम दोको मेताक् काना । 

जेलेका - सोना, चांदी, चावले, चिनी, तोवा एमान।


प्रश्न 2. संताली व्याकरण लेकाते "प्रत्यय" दो चेत् काना ? तिन: लेकाना ? 


उत्तर :- प्रत्यय से तायोम साबाद केचाक् दो ओना साबाद से साबाद ह़टिञ काना, ओकाटाक् दो साबाद तायोम रे जोड़ाव काते नावां साबाद बेनाव ओचोयेत् काना।

 जे लेका - लिया, या, इंच् , हिया एमान।

आयात बेवहार - 

1. उनी दो ओ़नो़लिया़ कानाय ।

2.  दो गा़थनिया़ कानाय।

3. उनी दो ओलोक्इच् कानाय। एमान 


संताली बेयान रे तायो़म साबाद केचाक् से प्रत्यय दो पोन हा़टिञ रे हा़टिञ आकाना :- 

(1) विभक्ति प्रत्यय

(2) कृत प्रत्यय

(3) तद्धित प्रत्यय

(4) जा़ती प्रत्यय 


(1) विभक्ति प्रत्यय :- कारक बाडाय ओचोवाक् प्रत्यय गे विभक्ति प्रत्यय दो को मेताक्आ।


 जे लेका - दो़, ये, ते, ला़गित् एमान।

आ़या़त बेवहार - 

1. उनी दो दाकाय जो़जो़म काना। 

2.  रा़नी दो रा़मू ला़गित् दाक्ए आ़गुयेदा ।


(2) कृत प्रत्यय :- काजनुम से बुटा़ तायोम रे ओकाटाक् प्रत्यय जोड़ाक् काना, ओना दो कृत प्रत्ययको मेता‌आ ।


जे लका- क्, ओक्, इच् एमान ।


आयात बेवहार :- 

1. होड़ो दारेक् काना ।

2. दारे रे साकाम सागेनोक् काना ।

3. उनी दो गाडी चालाक्लाबिच् कानाय ।


(3) तद्धित प्रत्यय- ञुनुम आर गुनुम मुचात रे ओकाटाक् प्रत्यय जोड़ाक् काना, ओना दो तद्धित प्रत्ययको मेता‌आ 

जे लका- तेत, आक्, इच् एमान ।


आयात बेवहार- 

1. ओसाराक् गामछा दो ओलोम हातावा ।

2. लाटुयिचू दादा गे हो हो वायमे ।


(4) जाति प्रत्यय- ओकाको प्रत्यय दो ञुनुम साबाद तायोम बेवहार काते ओना जुनुम रेयाक् जाती बाडायोक काना, ओना दो जा़ती प्रत्ययको मेताकूआ।

 जे लका - ई, आ, एंगा, आ़ण्डिया़ एमान ।

आयात बेबहार- 

1. गिडरी कुड़ी। 

2. गेडरा कुड़ा।

3.  मेरोम एंगा। 

4. सादोम आ़ण्डिया़ ।


Blogger home page site ka link 🔗https://sksanthalitrick.blogspot.com/

लेबल: ,

रविवार, 9 फ़रवरी 2025

महात्मा गांधी जी का संताली निबंध या संताली ओ़नो़ल

 महात्मा गांधी जीयाक् संताली निबंध से ओ़नो़ल 


माहत्मा गांधीयाक् पुरा़ ञुतुम दो़ मोहनदास करमचंद गांधी कान ताया। होड़को दो राष्ट्रपिता आर बापू ञुतुम ते होंको मेताय काना।

    माहत्मा गांधी दो 2 अक्टूबर 1869 ई0 हिलोक् गुजरात रेयाक् पोरबन्दर ञुतुमानाक् जायगा रेय जानामलेन ताहेंकाना आच् बाबा वाक् ञुतुम दो करमचंद गांधी ताहेंकान ताया। उनी दो राजकोट रेन दीवाने ताहेंकाना । एंगातते आक् ञुतुम दो पुतली बाई ताहें काना ताया। उनी दो आ़डी धोरोम मायजिव चाहें काना। गांधी जीयाक् बापला दो गेल पे बोछोर उमा़र रे होय लेन ताया । उनी रेन बा़हु वाक् ञुतुम दो कस्तूरबा गांधी ताहें कान ताया। 

         गांधी जी दो पोरबन्दर रेयाक् स्कूल खोन गे ओलोक् आ़किल सेड़ांय दोय एहोप केदा। आर उनी लाहा सेच् पाड़हाक् ला़गित् दक्षिण अफ्रीका तेय चलाव एना। नोवा ताक गे दक्षिण अफ्रीका रेन मित् टेन किसा़ड़ बेपारी दो आयाक् माम्बला ञेल ला़गित्ए होहोवादेया । ओण्डे दो आबो दिसा़म रेन होड़ को वाक् दोसा ञेल काते आ़डीय भावना एना। माहत्मा गांधी दो ओण्डे ओनको उपा़र ते सत्याग्रह आंदोलन एहोप काते ओना दोसा खोने ओवार केत कोवा। आर भारत दिसा़म तेय रूवा़ड़ हेंच् एना। उनी दो बिहार रेयाक् चाम्पारण रे आयाक् का़मीय एहोप लाहा केदा। ओण्डे दो चासहोड़ कोवा दोसा सुधार ला़गित् आन्दोलन एहो़प केदा। अंग्रेज दो उनी आयमा दोम ते हाजोत रेको दोहो लेदिया। ताड़ाम पिछाको ओपोमान लेदेया मेनखान गांधी जी दो आयाक् का़मी रे बाय पा़च लेना। एन्ते उनी दो उना़क् गे दायायेक्ए ताहे काना दुक रे मेनाय होड़ दोय गोड़ोवाको कान ताहे़काना । 

         माहत्मा गांधी जीयाक् ' समाजिक क्रांतिकारी जियोन दो 1893 ई खोन एहोबोक् काना। अगस्त 1942 रे दो अंग्रेज भारत बा़गियाक् पे हो़होय होहो ओचो केदा। नोङका ते 15 अगस्त 1947 ई0 रे दिसा़म दोय फुरगा़ल ओचो केत् गेया। 

         नोङका लेका भारत दिसा़म फुरगा़ल ओचोय रे माहत्मा गांधी दो आ़डी माराङ का़मी आकादा। उनी दो 30 जनवरी 1948 ई0 हिला़क् नाथूराम गोडसे ञुतुमानाक् होड़े ठू गोच् केदेया। गोच् एन रेहोंय ञुतुम दो जिवेत् गे मेनाक् 

ताया।

Blogger home page site ka link 🔗 https://sksanthalitrick.blogspot.com/?m=1


लेबल: ,

देशरत्न डॉ राजेन्द्र प्रसाद का जिवनी का महत्वपूर्ण बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर डॉ राजेन्द्र प्रसाद का प्रश्न उत्तर संताली में 9वीं 10वीं का

 क्लास 9वीं 10वीं का संताली देशरत्न डॉ राजेन्द्र प्रसाद का महत्वपूर्ण बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर 


प्रश्न 1. देशरत्न डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो़ तिना़क् ई.  रेय बेन्डा़व एना ?

उत्तर :- 28 फरवरी,1963 ई


प्रश्न 2. स्वतंत्र भारत रेन ओकोय टाक् राष्ट्रपति कानाय डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो ?

 उत्तर :- पा़हिलिच् 


प्रश्न 3. देशरत्न डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो ओका जायगा रेको डाहाव आकादेया ?

 उत्तर :- गांगा नांइ आड़े रे मेनाक् बांस घाट रे ( पाटना)


प्रश्न 4. देशरत्न डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो 1963 ई. रेय बेन्डा़व एना उन जोखेच् उनीयाक् उमा़र दो़ तिनाक् ताहेंकान ताया ?

 उत्तर :- 78 बोछोर


प्रश्न 5. डॉ राजेन्द्र प्रसाद रेन गुरु दो ओकोये ताहें काना ?

 उत्तर :- महात्मा गांधी 


प्रश्न 6. देशरत्न डॉ राजेन्द्र प्रसाद जियोन चा़रित लेकाते देश रत्न रेयाक् माने दो चेत् ताहेंकाना  ?

 उत्तर :- मनीक मुती 


प्रश्न 7. डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो तिनाक् बोछोर धा़बिच् राष्ट्रपति पदरेय ताहेंकाना ?

 उत्तर :- गेल बार बोछोर धा़बिच् 


प्रश्न 8. 'राजेन्द्र बाबू रेन बैरी दो चेले हों बा़नुक् कोताया ' नोवा काथा दो ओकोय रोड़ आकादा ?

 उत्तर :- महात्मा गांधी 


प्रश्न 9. ' सादा जियोन आर सोड़ा मोन ' ओकोयाक् जियोन रेयाक् आसोल धारा ताहेंकाना ?

 उत्तर :- डॉ राजेन्द्र प्रसाद 


प्रश्न 10. दिसा़म गोंके वाक् हुदा़ दो भारत दिसा़म रेयाक् ओकाटाक् हुदा काना ?

 उत्तर :- जोतो खोन ला़टू हुदा़ 


प्रश्न 11. डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो सानाम खोन ला़टू  दो चेत् मेतावाक् कान ताहें काना ?

 उत्तर :- धोरोम रे ताहेंन 


प्रश्न 12. ' इञ दो इञाक् सेस जियोन दो दिसोम होड़ाक् भा़ला़ई ला़गित् का़मी इदी रेय लागाव तिञा' नोवा काथा दो ओकोय मेन आकादा ?

 उत्तर :- डॉ राजेन्द्र प्रसाद 


प्रश्न 13. देशरत्न डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो ओकारेय जानाम लेना ?

 उत्तर :- बिहार रेयाक् मारे सारन जिला रे 


प्रश्न 14. डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो तिनाक् ईo रेय जानाम लेना ?

 उत्तर :-3 दिसंबर ,1884 ई. 


प्रश्न 15. ओलोक् का़मी पुरा़व काते डॉ राजेन्द्र प्रसाद दो चेत्ए का़मीएत् ताहें काना ?

 उत्तर :- उकील 


प्रश्न 16. चम्पारण दो ओका रे मेनाक्आ ?

 उत्तर :- बिहार रे


प्रश्न 17. सोरोज रेयाक् माने दो नोवा बुझा़व जारूड़ जे जोतो हो़ड़ आपनार उपार भोरसा मोने ताहेंन ताबोमा नोव काथा दो ओकोय मेन आकादा ?

 उत्तर :- डॉ राजेन्द्र प्रसाद 


प्रश्न 18. " भारतीय आदिम जाति सेवक संघ " रेन बान्धाविच् दो ओकोये ताहें काना ?

 उत्तर :- डॉ राजेन्द्र प्रसाद 


प्रश्न 19. चेत् रेयाक् ओकुलान दो जोतो हो़ड़ ला़गित् आसोल मुश्किलाक् काना ?

 उत्तर :- जोम जिनिस रेयाक्

Blogger home page site ka link 🔗 https://sksanthalitrick.blogspot.com/?m=1


लेबल: ,

गुरुवार, 6 फ़रवरी 2025

जैक बोर्ड क्लास 11वीं 12वीं का़थनी आर गा़थनी किताब का सभी संताली कहानियों का लेखक और सभी संताली कविताओं का कवियों का नाम

 जैक बोर्ड क्लास 11वीं 12वीं का़थनी आर गा़थनी किताब का सभी संताली कहानियों का लेखक और सभी संताली कविताओं का कवियों का नाम 

का़थनी आर गा़थनी का संताली महत्वपूर्ण बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर

परिचय 

नोवा पोस्ट रेदो 11वीं आर 12वीं रेयाक् का़थनी आर गा़थनी पुथी रे मेनाक् जोतो का़हनी रेन ओनोलिया़ आर जोतो कविता से ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ कोवाक् कुकली आर सांवते ला़ना़य उत्तर बो ञेला जाहां दो परीक्षा लेकाते आ़डी गे दामानाक् काना। चेदाक् जे नोडे जैक बोर्ड परीक्षा रे कुकली से प्रश्न हों हेंच् बाड़ा वाकाना ।

प्रश्न उत्तर से कूकली लांना़य 

प्रश्न 1. सिरजोन गायान पुथी दो ओकोय ओल आकादा ?

 उत्तर :- डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू 

प्रश्न 2. सिरजोन गायान रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू 

प्रश्न 3. किरिञ सिन्दूर गायान रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू 

प्रश्न 4. बिर बा़जा़ल गायान रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू 

प्रश्न 5. संताली निबंध से ओ़नो़ल रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी'

क्लास 11वीं 12वीं का संताली पद्य संग्रह पुथी 

        (संताली गा़थनी गादेल )

प्रश्न 1. संताली पद्य संग्रह पुथी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डॉ के. सी. टुडू ( डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू )

प्रश्न 2. रहला रिमिल ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डमन हॉंसदा 

प्रश्न 3.साना ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डमन हॉंसदा 

प्रश्न 4. मोने बा़नू: खान कविता रेन कवि दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डमन हॉंसदा 

प्रश्न 5. तुपुन घाट ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- रघुनाथ टुडू 'एभेनचेड़ें'

प्रश्न 6. बा़ञ दाड़ेया: ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- रघुनाथ टुडू 'एभेनचेड़ें'

प्रश्न 7. दुला़ड़ ला़गित् ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर:- रघुनाथ टुडू 'एभेनचेड़ें'

प्रश्न 8. चांदों ठेन कोयजोङ ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- ठाकुर प्रसाद मुर्मू

प्रश्न 9. ओक्तो ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

  उत्तर :- ठाकुर प्रसाद मुर्मू

प्रश्न 10. दोलमा बुरू चेतान रेदो ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- ठाकुर प्रसाद मुर्मू

प्रश्न 11. फुरगा़ल दिसोम ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ? 

 उत्तर :- जलेश्वर सोरेन 

प्रश्न 12. ठाड़ो: तिकिन ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- जलेश्वर सोरेन 

प्रश्न 13. पा़ञ्चित बुरू ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- जलेश्वर सोरेन 

प्रश्न 14. गोरोब ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- हरप्रसाद मुर्मू 

प्रश्न 15. मित् बोंकरे ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- हरप्रसाद मुर्मू 

प्रश्न 16. सा़री काथा ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- हरप्रसाद मुर्मू 

प्रश्न 17. सेंगेल ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

  उत्तर :- डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू 

प्रश्न 18. बिरसा मुंडा ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू 

प्रश्न 19. मनोत् ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डॉ कृष्ण चन्द्र टुडू 

प्रश्न 20. गॉंवता ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- मिलोन टुडू 

प्रश्न 21. लाहा चाला: आबोन ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- मिलोन टुडू 

प्रश्न 22. सानताड़ सोमाज ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- मिलोन टुडू 

प्रश्न 23. कुची साकाम ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- प्रोफेसर हरिहर हॉंसदा (जैक बोर्ड में आया हुआ है)

प्रश्न 24. रा़पुत् मोलोंङ ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- प्रोफेसर हरिहर हॉंसदा 

प्रश्न 25. चिरगा़ल ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- प्रोफेसर हरिहर हॉंसदा 

प्रश्न 26. सेचेत् ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्याम चरण टुडू 

प्रश्न 27. ऑंधा पा़तया़ऊ ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्याम चरण टुडू 

प्रश्न 28. सोङसार ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना और ?

 उत्तर :- श्याम चरण टुडू 

प्रश्न 29. चेहरा ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- प्रोफेसर श्याम चरण हेम्र्बम 

प्रश्न 30. इञ दो साकवा ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- प्रोफेसर श्याम चरण हेम्र्बम 

प्रश्न 31. धा़रती जिवी ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- प्रोफेसर श्याम चरण हेम्र्बम 

क्लास 11वीं 12वीं का दिसा़म भो़क्ता का सभी संताली कहानियों के लेखक का नाम 

प्रश्न 1. दिसा़म भो़क्ता पुथी दो ओकोय ओल आकादा ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 2. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् हेन्दे गा़य का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 3. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् सो़गे सोना का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 4. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् ञेपेल आपात का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 5. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् रेंगेच् होपोन एरा का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 6. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् दान का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 7. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् इन्टरव्यू का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 8. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् पोनया कुकली का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 9. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् लॉंगा फा़रया़उ का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 10. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् कोड़ा का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 11. दिसा़म भो़क्ता पुथी रे मिनाक् गोच् खोन जिवेत् का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

क्लास 11वीं 12वीं का संताली माया जाल किताब का सभी संताली कहानियों का लेखक का नाम 

प्रश्न 1. संताली साहित्य माया जाल पथी दो ओकोय ओल आकादा ?

 उत्तर :- डॉ. डोमन साहू 'समीर' , पद्म श्री भागवत मुर्मू 'ठाकुर' , लक्ष्मी नारायण मुर्मू 'पा़नीरपियो' 

प्रश्न 2. माया जाल पुथी रे मिनाक् माया जाल का़हनी दो ओकोय ओल आकादा ?

 उत्तर :- श्री नारायण सोरेन 'तोड़े सुता़म'

प्रश्न 3. माया जाल पुथी रे मिनाक् नॉंवा मारसाल का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री आदित्य मित्र 'संताली' 

प्रश्न 4. माया जाल पुथी रे मिनाक् डुगू का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

   उत्तर :- श्री ठाकुर प्रसाद मुर्मू 

प्रश्न 5. माया जाल पुथी रे मिनाक् रामलालाक् कुकमू का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री डोमन साहू 'समीर'

प्रश्न 6. माया जाल पुथी रे मिनाक् दिबी सा़ड़ी का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री रूप नारायण टुडू 'श्याम' 

प्रश्न 7. माया जाल पुथी रे मिनाक् सुण्डी साल का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ? 

 उत्तर :- श्री बाल किशोर बासकी 'अरमान'

प्रश्न 8. माया जाल पुथी रे मिनाक् आलागजाड़ा का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

‌  उस :- श्री चेतन्य कुमार मरांडी 'आरसाल'

प्रश्न 9. माया जाल पुथी रे मिनाक् हुडिञ घरोंज रे गे सुक दो़ का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री भागवत मुर्मू 'ठाकुर' 

प्रश्न 10. माया जाल पुथी रे मिनाक् गो़च् खोन  जिवेत् का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ? 

 उत्तर :- श्री बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 11. माया जाल पुथी रे मिनाक् को़चे को़पाल का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री शिकार किस्कू 'शिकारिया'

प्रश्न 12. माया जाल पुथी रे मिनाक् ओ़हो़ञ साहाव केया का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री दिव्येंदु टुडू 'रा़स्का़'

प्रश्न 13. माया जाल पुथी रे मिनाक् दुपुला़ङ का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री हरमन बेसरा 'मस्ताना'

प्रश्न 14. माया जाल पुथी रे मिनाक् 'बा़पुड़िच् किन' का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री हृदय नारायण मंडल 'अधिर'

प्रश्न 15. माया जाल पुथी रे मिनाक् आभरान काहा़नी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री लक्ष्मी नारायण मुर्मू 'पा़नीरपियो' 

प्रश्न 16. माया जाल पुथी रे मिनाक् मायाम सिन्दूर का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री चन्द्र मौलेश्वर मरांडी 'उपाल बाहा' 

प्रश्न 17.माया जाल पुथी रे मिनाक् हुसित् बोंगा का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

  उत्तर :- श्री नुनुलाल होम्बरो़म 'ठाम्पा ठाड़ाङ' 

प्रश्न 18. माया जाल पुथी रे मिनाक् पोनया कुकली का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री केवल राम सोरेन 'पायकान' 

क्लास 11वीं 12वीं का संताली साहित्य का़थनी आर गा़थनी का संताली कहानियों के लेखक और सभी संताली कविताओं के कवियों का नाम 

प्रश्न 1. संताली साहित्य का़थनी आर गा़थनी पुथी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- एस० सी० हांसदा 

प्रश्न 2. गो़ पा़रसी आर साहित्य रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- ठाकुर प्रसाद मुर्मू

प्रश्न 3. साहित्य चिन्ता रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- नारायण सोरेन 'तोड़े सुता़म' 

प्रश्न 4. एनेच् सेरेञ आर आ़री चा़ली रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री डोमन साहू 'समीर'  ( आचार्य जे० बी० कृपालानीयाक् मित् टेच् गालमाराव रेयाक् उमुल पांजा कातेए)

प्रश्न 3. ञुत आर मारसाल का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

‌ उत्तर :- श्री आदित्य मित्र 'संताली' 

प्रश्न 4. सुक आर दुक का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री डोमन साहू 'समीर' 

प्रश्न 5. बाबु एंगात का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

  उत्तर :- शिका़र किस्कू 'शिका़रिया' 

प्रश्न 6. सोपो दान नाटक रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री रीतलाल सोरेन 

प्रश्न 7. लाहाक् में हो़र गे हो़र दो़य उदुक्आमा का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर:- बालकिशोर बासकी 'अरमान' 

प्रश्न 8. सोहराय...... घुरी फिरी रे यावाय रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- केवल राम सोरेन 

प्रश्न 9. लुखी का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- होपोन लाल टुडू 'घिरी हिसीर'

प्रश्न 10. जा़पुत् दिन रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बड़का मुर्मू 'पोरायनी'

क्लास 11वीं 12वीं का संताली साहित्य का संताली कविताएं और उसके कवियों का नाम 

प्रश्न 1. सेताक् ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- पाउल जुझार सोरेन 

प्रश्न 2. बाहा पोरायनी ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- साधु रामचंद्र मुर्मू 

प्रश्न 3. पायार ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- पाउल जुझार सोरेन 

प्रश्न 4. एभेनमें आम ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री नारायण सोरेन 'तोड़े सुता़म' 

प्रश्न 5. बा़र फा़य ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- आदित्य मित्र 'संताली' 

प्रश्न 6. सेटेर आकान सोमोय ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- श्री डोमन साहू 'समीर' 

प्रश्न 7. दिसा़म गो़वाक् रूप ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- ठाकुर प्रसाद मुर्मू बी० ए० ऑनर्स 

प्रश्न 8. ञापाम ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- भागवत मुर्मू 'ठाकुर' 

प्रश्न 9. हो़र ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- शारदा प्रसाद किस्कू 

प्रश्न 10. एइ ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- हर प्रसाद मुर्मू 

प्रश्न 11. निरा़न दिन ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बाबूलाल मुर्मू 'आ़दिवासी' 

प्रश्न 13. का़मी काते हों उदुग ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बालकिशोर बासके 'अरमान'

प्रश्न 14. चासा होपोन ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- विद्यारत्न रूपनारायण 'श्याम'

प्रश्न 15. जेरेत् दिवहा़ ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- भुवनेश्वर सोरेन 'भैरव'

प्रश्न 16. ओकारे बा़ञ ञामे ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- डोमन चन्द्र हांसदाक् 

प्रश्न 17. नॉंइ गाडा ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बैद्यनाथ हॉंसदाक् 

प्रश्न 18. बाहा ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

  उत्तर :- राजेन्द्र प्रसाद किस्कू 

प्रश्न 19. सेताक् सिंगाड़ ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- आनन्द किस्कू 'रापाज'

प्रश्न 20. जुरी पा़री ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- लक्ष्मी नारायण मुर्मू 'पा़नीरपियो' 

प्रश्न 21. जा़पुत् दिन ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- नुनुलाल होम्बरो़म 'ठाम्पा ठाड़ाङ' 

प्रश्न 22. सानाधिन दिन ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- सुजल सोरेन 'दाक् चेड़ें'

प्रश्न 23. सुक -दुक ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- लोधा मराण्डी 

प्रश्न 24. धासाव आकान गाड़ ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- कृष्ण कुमार मुर्मू 'मेंत् दाक्' 

प्रश्न 25. कवि ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- छोटेलाल सोरेन 

प्रश्न 26. गांधी बाबा ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- गुहिराम हेम्र्बम 

प्रश्न 27. जोनोम दिसा़म ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- लोखोन मुर्मू 

प्रश्न 28. टाका ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- पृथ्वी हांसदा 

प्रश्न 29. काहूॅं ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- चैतन्य मुर्मू 'राजहंस '

 Blogger site home page ka link 🔗 https://sksanthalitrick.blogspot.com/?m=1


लेबल: ,

मंगलवार, 4 फ़रवरी 2025

क्लास 9वीं और 10वीं का सभी संताली कहानियों का लेखक और सभी संताली कविता के संताली कवियों के नाम

क्लास 9वीं और 10वीं  का़थनी आर गा़थनी किताब का सभी संताली कहानियों का लेखक और सभी संताली कविता के संताली कवियों के नाम 

क्लास 9वीं और 10वीं का सभी संताली कहानियों का लेखक और सभी संताली कविता के संताली कवियों के नाम

प्रश्न 1. "आ़गिल हापड़ाम को रेयाक् काथा" का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- तुमा़लाक् 

प्रश्न 2. "संताली भाषा आर साहित्य" रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- मित् होड़ 

प्रश्न 3. " पोनया गाते " कहानी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- तुमा़लाक् 

प्रश्न 4. संताली का़थनी आर गा़थनी रे मिनाक्आ "सोहराय" रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- केवल राम सोरेन 

प्रश्न 5. आतो - बैसी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- होड़ सोम्बाद खोन 

प्रश्न 6. सिदो-कान्हू रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- तुमा़लाक्

प्रश्न 7. संताली का़थनी आर गा़थनी रे मिनाक्आ "कविता" रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- ठाकुर प्रसाद मुर्मू ( बी. ए. ऑनर्स)

प्रश्न 8. बुलुङ दोरोगा का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- प्रेमचन्द 

प्रश्न 9. सानाम धोरोम मित् गेया रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- शे० च० हॉंसदा 

प्रश्न 10. चासा होड़ आर को़दे पिठा़ का़हनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- महात्मा टॉलस्टॉय ( मित् टेच् का़हनी रेयाक् उमुल पांजा काते - समीर )

प्रश्न 11. नालन्दा विश्वविद्यालय रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- शेतचरण हॉंसदा 

प्रश्न 12. दौलातबेग ओल्दी रेन बिरबाण्टा भीमू काम्बले  रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- तुमा़लाक् काना 

प्रश्न 13. "एदरे" रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- शे० च० हॉंसदा (शेतचरण हॉंसदा)

का़थनी आर गा़थनी का आतो बैयसी का प्रश्न उत्तर ये देखें 👇 👇 

देखने के लिए किल्क करें 👈 

          संताली गा़थनी हा़टिञ 

      ( सेरेञ आर ओनोड़हें )

प्रश्न 1. संताली गा़थनी दो ओकोय ओल आकात् आ?

 उत्तर :- समीर 

प्रश्न 2. आ़रजी गा़थनी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- नारायण सोरेन 'तोड़े सुता़म' 

प्रश्न 3. नालोम रूवाड़ ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- नारायण सोरेन 'तोड़े सुता़म' 

प्रश्न 4. आम गे ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- नारायण सोरेन 'तोड़े सुता़म' 

प्रश्न 5. दुक ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- ठाकुर प्रसाद मुर्मू ( बी. ए. ऑनर्स)

प्रश्न 6. बाङेम हुडिञ ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- ठाकुर प्रसाद मुर्मू ( बी. ए. ऑनर्स)

प्रश्न 7. को़य ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- समीर 

प्रश्न 8. उदगा़व ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- समीर 

प्रश्न 9. ओनोरोम ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- समीर 

प्रश्न 10. सुलुक रे गे सुक दो़ मेनाक् रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- समीर 

प्रश्न 11. आले ओड़ाक् ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- आदित्य मित्र 'संताली'

प्रश्न 12. गोसो बाहा ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- आदित्य मित्र 'संताली'

प्रश्न 13. तॉंगी ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- आदित्य मित्र 'संताली'

प्रश्न 14. गेल मोड़ें अगस्त ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- रूपनारायण टुडू 'श्याम'

प्रश्न 15. कुकली ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- रूपनारायण टुडू 'श्याम'

प्रश्न 16. गांधी बाबा ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- सारदा प्रसाद किस्कू 

प्रश्न 17. विनोबा भावे ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- सारदा प्रसाद किस्कू 

प्रश्न 18. कॉंड़ॉं होड़ ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- पंचानन मरांडी 

प्रश्न 19. रोहोड़ सारजोम दारे ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- पंचानन मरांडी 

प्रश्न 20. सेतोङ दिन ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बैद्यनाथ सोरेन 

प्रश्न 21. चेत् ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बैद्यनाथ सोरेन 

प्रश्न 22. रिमिल ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- मोहन लाल 

प्रश्न 23. नावॉं बोछोर ओनोड़हें रेन ओनोड़हिया़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- बालकिशोर बासकी 'अरमान'

प्रश्न 24. साखी ओनोड़हें रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- समीर 

 Blogger site home page re ka link 🔗 https://sksanthalitrick.blogspot.com/?m=1



लेबल: , ,

रविवार, 2 फ़रवरी 2025

जैक बोर्ड संताली क्लास 9वीं और 10वीं का आतो बैसी का महत्वपूर्ण बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर

 जैक बोर्ड संताली क्लास 9वीं और 10वीं का आतो बैसी का महत्वपूर्ण बहुविकल्पी प्रश्न उत्तर 



प्रश्न 1. आतो बैसी रेन ओलोक्इच् दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- होड़ सोम्बाद खोन 


प्रश्न 2. भगवान बुद्धदेव दो ओकोय ताहें काना ?

  उत्तर :- बौद्ध धर्म रेन गुरु 


प्रश्न 3. भगवान बुद्धदेव रेन पाट चेला दो ओकोये ताहें काना ?

 उत्तर :- आनन्द 


प्रश्न 4. आतो बैसी दो तिस खोन एहो़प आकाना ?

 उत्तर :- 1949 ईo खोन


प्रश्न 5. नाहाक् दो भारत दिसा़म रे चेत् राज चालाक् काना ?

 उत्तर :- प्रजातंत्र, जनतंत्र 


प्रश्न 6. भारत दिसा़म रेयाक् दिसा़म सभा दो ओकारेको दुड़ूप् काना ?

 उत्तर :- दिल्ली रे


प्रश्न 7. आतो बैसी रेदो ओकोय को दूड़ूप् काना ?

 उत्तर :- आतो हो़ड़ 


प्रश्न 8. आतो बैसी रे दुड़ूप् काते आतो होड़ दो चेत् को गालमाराव काना ?

 उत्तर :- आतो लाहान्ती पोन्था, पोरोब - पोरबास मानाव रेयाक् , का़फा़रिया़ चाबाय रेयाक् 


प्रश्न 9. अंग्रेज राज बिदा़ल रे नोवा दिसा़म खोन आतो बैसी रेयाक् मान दो चेत् लेका ताहेंकाना ?

 उत्तर :- उठा़उ चाबा वाकान‌‌‌ ताहेंकाना 


प्रश्न 10. कांग्रेसी मंत्री मंडल दो तिस भांगाव एना ?

 उत्तर :- दोसार माराङ ला़ड़हा़ई रे


प्रश्न 11. आबो भारत दिसा़म दो तिस आजाद एना ?

 उत्तर :- 15 अगस्त , 1947 ई. रे


प्रश्न 12. बिहार रेदो पंचायत आ़न तिस पास एना ?

 उत्तर :- 1949 ई. 


प्रश्न 13. तिना़क् गान सेंड़ा होड़ ताला रे मित् टेन आतो बैसी बंधावक् काना ?

 उत्तर :- मित् हजार गान


प्रश्न 14. आतो बैसी रेन मुख्या़ वाक् बाछाव धारा दो चेत् काना ?

 उत्तर :- जनतांत्रिक धारा ते भोट काते 


प्रश्न 15. आतो बैसी रेन निघा़ दोय ओकोय काना ?

 उत्तर :- पंचायत सेवक 


प्रश्न 16. ग्राम स्वयं सेवक दल रेन कोवक् उमार दो तिना़क् काना ?

 उत्तर :- 18 बोछोर खान 30 बोछोर 


प्रश्न 17. आतो होड़ाक् मा़ली मामला दो ओकारे छिन्डाववक्आ ?

 उत्तर :- ग्राम काचाहरी रे 


प्रश्न 18. ग्राम काचाहरी रेन आसोल होड़ दोय ओकोय काना ? 

 उत्तर :- सरपंच 


प्रश्न 19. आतो गांवता रेयाक् लाहान्ती रेयाक् काथा दो ओका रेको पोनथाया ?

 उत्तर :- का़मी समिति रे 


प्रश्न 20. आतो बैसी रेयाक् आमदानी रेयाक् आसोल होर दो चेत् काना ?

 उत्तर :- का़मी टिकास 


प्रश्न 21. आतोटाक् रेयाक् उन्नति रेयाक् का़मी थोड़ा का़क्मी होयोक्आ जाहांय बाङको का़मी खान दो चेत् लागाव आकोवा ?

 उत्तर :- का़मी टिका़स लागाव आकोवा

Blogger home page site link 🔗 https://sksanthalitrick.blogspot.com/





लेबल: